Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vaksine-motstander pågrepet på Samoa

Myndighetene på Samoa har pågrepet en person som er imot vaksiner. De mener personen hindrer arbeidet med å vaksinere folk mot meslinger.

Det bor knapt 200.000 mennesker på Samoa. Likevel har minst 63 personer dødd som følge av sykdommen meslinger. Det har skjedd på bare noen få uker. De fleste av de døde er små barn.

20 barn ligger kritisk syke på sykehus. Til sammen 4.357 personer er meldt syke.

Denne uka har myndighetene i øystaten sagt at det nærmest er unntaks-tilstand. De har stengt alle offentlige kontorer. Og de har begynt å vaksinere alle for å få kontroll over smitten.

Afamasaga Rico Tupai er kommunikasjons-minister. Han sa torsdag at folk som er imot vaksiner, hindrer myndighetenes arbeid. De sprer informasjon som er feil. Tupai advarte vaksine-motstandere mot å hindre arbeidet med å begrense utbruddet.

– Barn har blitt innlagt på sykehus som siste utvei. Så har de dødd. Vi har undersøkt hvorfor foreldrene holdt barna hjemme så lenge. Da har vi funnet ut at de har lyttet til budskap fra vaksine-motstandere, sier ministeren til kanalen TVNZ.

Torsdag pågrep politiet en kjent vaksine-motstander på Samoa. Edwin Tamasese ble siktet. Myndighetene advarte ham. Likevel skrev han på sosiale medier at han ville «rydde opp etter rotet til myndighetene». Han kan få inntil to år i fengsel, ifølge lokale medier.

Også amerikanske vaksine-motstandere har forsøkt å påvirke. De forstyrrer arbeidet for å få kontroll over utbruddet med meslinger. Vaksine-motstanderne sender masse informasjon til myndighetenes nettsider. Kommunikasjons-minister sier at informasjonen er tøys.

Torsdag fikk over 10.000 mennesker på Samoa vaksine. Det er omtrent 5 prosent av alle som bor der. Folk må henge et rødt flagg utenfor huset sitt. Det er dersom det bor mennesker der som ikke er vaksinert. Slik kan de som setter vaksine, komme på besøk til dem.