Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vanlige folk i Mali lider

Hundretusener av vanlige folk fra Nord-Mali er på flukt. De flykter fra islamister, krig og sult. Norske hjelpe-organisasjoner er bekymret.

I enkelte byer i det nordlige Mali har folk i snart ett år måttet leve under et strengt islamiststyre. I andre områder lider vanlige folk i kampene mellom islamistene og regjeringens styrker.

– Vi levde i et helvete. Islamistene tvang de strenge islamske lovene sharia på oss, sier Ismael Ag Cherif fra byen Dore. Byen er kontrollert av de ekstreme islamistene.

LES MER HER: Truer Frankrike med angrep

Mange maliere frykter også hva regjerings soldater kan finne på hvis de kommer nordover. Andre er redde for å bli ofre for franske angrep fra helikoptre. I tillegg mangler mange mat fordi det har regnet for lite og er tørke.

Hittil er rundt 240.000 mennesker på flukt inne i Mali. 150.000 har reist ut av landet.

Cherif har flyktet til Malis naboland Burkina Faso sammen med sin kone og sine barn. Der bor de sammen med 5.000 andre maliere. Det var frykten for franske bomber som til slutt gjorde at de valgte å flykte.

– Dette andre helvete måtte vi unngå, sier han til nyhetsbyrået AFP.

LES MER HER: Over 100.000 på flukt i Mali

Iyad Ag Hadega flyktet fra landsbyen Intillit. Han forteller at islamister fra gruppa MUJAO blandet seg med vanlige folk. Det gjorde de for å unngå å bli angrepet.

– De får de unge med i gruppa, sier han.

Riborg Knutsen er rådgiver i hjelpe-organisasjonen Kirkens Nødhjelp. Hun sier at opprørerne får med seg barn. Islamisten gjør overgrep mot barn og kvinner. De gifter seg blant annet med kvinner for en kort periode. Slik kan de gjøre seksuelle overgrep mot dem.

Knutsen sier vi vet lite om hva som har skjedd med vanlige folk når Frankrike har bombet området.

I store områder i Nord-Mali kan ikke vanlige folk få nødvendig hjelp. Islamistene styrer der og nekter hjelpe-organisasjoner å komme inn. Eller så er det kamper der.

Organisasjonen Røde Kors er bekymret for vanlige folk. De sier at det ikke finnes leire for de som er på flukt inne i Mali.

– Vanlige folk må beskyttes fra kampene. Skadde på begge sider av konflikten må få medisinsk hjelp, sier president Sven Mollekleiv i Røde Kors.

Det bor rundt 1,2 millioner mennesker i Nord-Mali. Mange av dem er fanget i kampene mellom islamister og soldatene til regjeringen.