Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vanskelig jobb for Egypt

Folket i Egypt har klart å kvitte seg med Mubarak. Men den vanskeligste jobben står fortsatt igjen.

Verdens ledere er glade for forandringen i Egypt. Men det blir vanskelig å få til et ordentlig demokrati i landet.

LES MER HER: Folket fikk viljen sin

– Egypt har store utfordringer foran seg. Alle må bidra til en fredelig overgang til demokrati. Menneske-rettighetene må bli respektert. Det sier statsminister Jens Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB.

Han sier at Norge og det internasjonale samfunnet skal hjelpe til. Det er hvis egypterne selv ber om det.

– Vi må hjelpe uten at det går utover selvstendigheten til egypterne, sier statsministeren. Han sier at situasjonen fortsatt er uklar.

– Selv de beste ekspertene på Egypt er usikre på hva som skjer. Men det internasjonale samfunnet forventer at militær-rådet hører på folket, sier Stoltenberg.

LES MER HER: Roper igjen og igjen

Generalene som har overtatt makten i Egypt, jobber nå med å lage ro og orden. De har bestemt at grunnloven ikke gjelder lenger. De har også oppløst nasjonal-forsamlingen. Det er det samme som det norske stortinget.

– Det er helt fantastisk å se en så vellykket og verdig revolusjon. Men det er også en mandag for ettertanke, både i og utenfor Egypt. For det er lettere å rive ned et råttent byggverk, enn å bygge opp noe nytt. Det sier Jan Egeland til NRK. Han er direktør i Norsk utenriks-politisk institutt (NUPI).

Egyptiske arbeidere er blitt oppmuntret av det vellykkede opprøret mot Mubarak. Og over hele landet kjemper de for bedre lønn og en bedre jobb-situasjon. Det skriver nettstedet nrk.no.

LES MER HER: Ny «vredens dag»

– Det er lett å bestemme at grunnloven ikke gjelder lenger, slik militær-rådet har gjort. Og det er lett å forfølge dem som var knyttet til Mubarak. Men det er vanskelig å få folk tilbake i jobb. Det er vanskelig å få slutt på streikene. Det er også vanskelig å få sikkerhet i landet, sier Egeland.

Det er fremdeles usikkert hva militæret har tenkt å gjøre. Men de har lovet å bare beholde makten i seks måneder, eller til det har vært valg. Mubaraks regjering fortsetter inntil videre. Militær-rådet har overtatt jobben til presidenten.

Egeland tror at militæret snart kommer til å gi fra seg makten.

– Jeg tror ikke de er interessert i å ha et militær-diktatur lenge. Og jeg tror heller ikke at de får lov til det av USA. Militæret får rundt 10 milliarder dollar hvert år fra USA. USA har støttet et diktator-styre i Egypt i 30 år. Jeg tror ikke de ønsker å komme i den situasjonen igjen, sier Jan Egeland til NRK. En diktator er en som styrer alene i et land.

Fremdeles er det flere demonstranter som ikke vil forlate Tahrir-plassen i Kairo. Det er fordi situasjonen fortsatt er så usikker. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det skal mer til før vi kan si at revolusjonen var vellykket, sier Jihad Laban. Han er en av demonstrantene.

– Målet var ikke bare å bli kvitt Mubarak. Men det er noe feil med hele systemet. Vi vil ikke dra før vi ser virkelige forandringer, sier han.