Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vant fredsprisen

Kinesiske Liu Xiaobo får Nobels fredspris. Han vil ha slutt på at det bare er ett politisk parti i Kina.

 Xiaobo er 54 år gammel. Han ønsker demokrati i Kina. Xiaobo vil ikke at bare Kommunist-partiet skal ha makten. Han har jobbet mot regimet, og ble i fjor dømt til 11 års fengsel. Det var fordi han hadde laget et opprop for demokrati sammen med 100 andre.

Myndighetene i Kina advarte mot å gi prisen til Liu Xiaobo. De mente at det var «upassende».

Thorbjørn Jagland er leder av Nobel-komiteen. Han leste opp navnet på prisvinneren klokka 11 fredag.
Xiaobo får prisen for hans lange og ikke-voldelige kamp for sentrale menneske-rettigheter i Kina. Den Norske Nobelkomite har lenge ment at det er en nær sammenheng mellom menneske-rettigheter og fred, sa Jagland.

LES MER HER: Rekord-mange Nobel-kandidater

Jagland kritiserte i talen sin Kina for å bryte flere internasjonale avtaler som landet har skrevet under på. I Kinas grunnlov står det at borgerne skal nyte godt av talefrihet og pressefrihet, og ha rett til å samles og demonstrere.

– I praksis har det vist seg at disse frihetene er klart begrenset for Kinas innbyggere, sa han. 

Liu Xiaobo var med på protestene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989. Han ble fengslet i to år. Xiaobo mistet også jobben på Beijing pedagogiske universitet. Han har en doktorgrad i litteratur.

LES MER HER: Vinner han?

Liu Xiaobo er fengslet og får trolig ikke vite at han har fått Nobels fredspris. Journalister forsøkte fredag å intervjue kona hans Liu Xia i Beijing. Men kinesiske myndigheter hadde satt ut vakter på utsiden av blokken hun bor i. De hindret journalistene i å snakke med henne, melder nettavisen dagbladet.no.

Det var ingen overraskelse at Liu Xiaobo vant fredsprisen. Hos bookmakeren Paddy Power veddet 90 prosent på at Xiaobo ville vinne. Paddy Power betalte ut penger til vedderne allerede på forhånd. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det var 237 kandidater til å vinne Nobels fredspris i år.