Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Våpenhvile på Gazastripen

En 72 timers våpenhvile startet tirsdag morgen på Gazastripen. Den israelske hæren sier den har trukket alle sine soldater ut.

Tirsdag morgen startet en 72 timer lang våpenhvile på Gazastripen. Den israelske hæren sier den har trukket alle sine soldater ut av Gaza.

– Israelske styrker vil bli plassert utenfor Gazastripen. Og her vil de bli. Det vil skje før våpenhvilen, sa Peter Lerner tirsdag morgen. Han er den israelske hærens talsmann.

Israel og opprørsgruppa Hamas ble mandag kveld enige om våpenhvilen. Den startet klokka 07.00 norsk tid.

Spørsmålet er nå om partene faktisk lar være å bruke våpen. Bare minutter før våpenhvilen, ble det skutt flere raketter fra Gazastripen mot Israel. Samtidig bombet israelske fly flere steder på Gazastripen.

LES MER HER: Døde under våpenhvile

De egyptiske forhandlerne håper at 72 timer er nok tid. De håper å få på plass en varig våpenhvile.

– Vi er enige i å gjennomføre våpenhvilen. Dersom den blir fulgt, vil det ikke være nødvendig å ha israelske styrker på Gazastripen. Det sa en israelsk talsmann mandag kveld.

Mandag meldte det israelske forsvaret at de har ødelagt alle tunnelene de kjenner til. De går fra Gazastripen og inn i Israel. Tunnelene kunne brukes av Hamas for å snike seg inn i Israel. Å ødelegge tunnelene har vært ett av de viktigste målene til Israel.

LES MER HER: Israel snart ferdig med tunnelene

Men det at tunnelene er ødelagt, betyr ikke at kampen mot Hamas er over. Det sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag:

– Etter at anti-tunneloperasjonen er ferdig, vil vi fortsette operasjonene. Det er for å sikre våre behov om sikkerhet for israelerne, sa Netanyahu.

Over 1.800 palestinere er drept. 9.320 palestinere er skadd siden starten på Israels angrep 8. juli. Det melder palestinske helsemyndigheter.

LES MER HER: UNICEF: 226 palestinske barn drept

Israel har mistet 64 soldater og to vanlige mennesker siden angrepene startet. 1.520 israelske soldater er lagt inn på sykehus. Også en thailandsk landbruksarbeider i Israel er drept.