Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Var ikke ærlig

Flere eksperter er bekymret for at oljebrønnen til plattformen Deepwater Horizon kan begynne å lekke olje igjen. Og Obama får kjeft i ny rapport.

En ny rapport sier at president Barack Obama og amerikanske myndigheter ikke var ærlige om olje-katastrofen i Mexicogolfen. Rapporten er laget av en gransknings-gruppe. Hvem som sitter i gruppen, har Det hvite hus selv bestemt.

Gruppen mener at Obama-administrasjonen ikke var ærlige om hvor mye olje som slapp ut i havet etter ulykken på Deepwater Horizon. Og at de overdrev da de sa hvor mye av rå-oljen som ble samlet opp. Det skriver nettavisa Aftenposten.no.

22. april i år eksploderte olje-riggen Deepwater Horizon som lå Mexicogolfen. Flere mennesker døde. Så mye som 800.000 liter olje lakk ut i havet hver dag. Først 17. juli klarte selskapet som eier riggen å stanse lekkasjene. Det gjorde de ved å pumpe sement ned i den ødelagte brønnen.

LES MER HER: Stanset oljen

Teknisk Ukeblad har intervjuet flere eksperter som jobbet med amerikanske myndigheter etter eksplosjonen. Sementen i brønnen gjør det vanskelig å sjekke om lekkasjen virkelig er stanset, mener eksperter.
– Det er vanskelig å sjekke hvor all sementen har lagt seg i brønnen. Og hvor det er olje. Noen frykter at oljen renner ut til andre steder i oljefeltet. Og at trykket i brønnen blir så stort at det skjer en eksplosjon. Skjer det, var lekkasjen fra Deepwater Horizon bare starten på et virkelig mareritt, sier en ekspert til Teknisk Ukeblad. Mannen vil ikke ha navnet sitt på trykk.

NYHETSGRAFIKK: Slik spredde olje-utslippet seg

Oljekatastrofen i Mexicogolfen er regnet som USAs verste miljøkatastrofe.