Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Varsler store demonstrasjoner

Partiet Det muslimske brorskap ber folk om å bli med på demonstrasjoner fredg. Hæren ber folk la være å hevne seg.

Egypts president Muhamed Mursi ble tvunget til å slutte onsdag. Hæren tok over makten i landet. Mursis parti Det muslimske brorskap ber folk om å bli med på masse-demonstrasjoner. Demonstrasjonene er en protest mot militærkuppet. Samtidig ber hæren folk unngå blodig hevn.

– Det egyptiske folks natur tillater ikke hevnaksjoner eller å vise skadefryd, sier en militærtalsmann. Han oppfordrer egypterne til å vise vilje til forsoning og ikke konfrontasjon.

Kuppet i Egypt skjedde etter flere dager med opprør blant folket. De krevde at Mursi sluttet i jobben. Hæren ga Mursi en frist på å løse den politiske konflikten. Så ble han tvunget til å slutte. Hæren satte inn en jurist som president isteden.

LES MER HER: Bestemte Egypts nye president

Islamistene fordømmer kuppet. Men også de oppfordrer demonstrantene til å protesterer fredelig. Trolig skjer demonstrantene etter fredagsbønnen.

Mange som støtter Mursi er sinte over det som har skjedd. Mohamed Mursi sitter nå i husarrest et sted i forsvarsdepartementet. Mange av lederne i Brorskapeter pågrepet. Det gjelder blant annet lederen Mohammed Badie. Nestleder i Brorskapet Khairat al-Shater er ettersøkt.

De siste endringene i Egypt startet forrige søndag. Opposisjonen arrangerte en massedemonstrasjon mot Mursi og hans regjering. Dagen var ikke tilfeldig. Den dagen var det nøyaktig ett år siden Mursi kom med et løfte til folket. Det var etter å ha vunnet presidentvalget.

Presidentvalget var det første frie og demokratiske valget i Egypt. Det kom som følge av revolusjonen i 201. Det gjorde at president Hosni Mubarak måtte slutte som president.

Den nye protestbevegelsen kaller seg Tamarud («Opprør»). De hadde sett seg lei på at Mursi og Det muslimske brorskap utøvelse av makt. Mursi hadde blant annet endret grunnloven og gitt seg selv lov til mer.

Opprørs-bevegelsen fikk samlet inn 22 millioner underskrifter. Det var på et opprop mot Mursi. Flere millioner mennesker deltok i demonstrasjonene mot Mursi 30. juni.

Protestene vokste helt inn i regjeringskontorene. I løpet av få timer sa fem ministre at de trakk seg fra regjeringen. Opposisjonen fortsatte. Dagen etter ga protestbevegelsen Tamarud Mursi en frist på ett døgn til å slutte. Samtidig krevde hæren at Mursi måtte lytte til demonstrantene. De ga ham en frist på to døgn til å finne en løsning på krisen.

Mursi nektet å følge kravet fra demonstranten. Men han innrømmet «å ha gjort feil» og lovte å rette på det.

Men det var ikke nok. Da hærens frist gikk ut onsdag, sa den egyptiske forsvarssjefen at Mursi ikke lenger var president.

Militæret var imidlertid tydelige på at de ønsket et sivilt styre. Torsdag ble Adli Mansour president fram til det blir holdt nyvalg. Han er sjefen for grunnlovs-domstolen i Egypt. Det er usikkert når det blir nytt valg i landet.