Verden

Velger president for aller første gang

Tunisia skal velge ny president. Det har de aldri gjort før. To menn kjemper om seieren.

Søndag er det valg på president i Tunisia. Det skjer for første gang.

– Dette er det viktigste valget i Tunisias historie, sier Anis Smaali til britiske BBC.co.uk.

Smaali er 27 år gammel. Han er en av 5.000 mennesker som overvåker valget. De skal sørge for at valget skjer på riktig måte.

Smaali var med på å overvåke valget i oktober også. Da var det valg til nasjonal-forsamling.

Trykk på pilene for å se flere bilder av tunisiere under valgkampen

Tunisia har fått ros for å klare å gjennomføre demokratiske valg. Det har ikke gått like bra i andre land som var med i Den arabiske våren. Det var navnet på et opprør mot myndighetene i flere land i Nord-Afrika og Midtøsten. Folk krevde demokrati og rettferdighet. I Tunisia startet opprøret i desember 2010. President Ben Ali ble styrtet.

Etter opprøret ble det hissig kamp om makten i landet, skriver nyhetsbyrået NTB. Men Tunisia klarte å danne en nasjonal-forsamling. De utpekte en mann som kunne være president fram til et valg. Siden 2011 har Moncef Marzouki vært president i Tunisia. Men nå skal endelig en ny person velges i det første demokratiske presidentvalget.

– Etter valget vil vi få en ordentlig regjering med mulighet for å styre i fem år. Tunisia viser at det er mulig med varig demokrati i den arabiske verden, sier Smaali til BBC.

LES MER HER: Fra opprør til ny regjering

Dagens president Marzouki er en av kandidatene til valget. Hele 27 personer kjemper om jobben. Men de fleste tror vinneren blir enten Marzouki eller Beji Caid Essebsi.

Begge mennene tilhører partier som ikke vil at religion skal styre politikken. Men ellers er de forskjellige. Marzouki har kjempet for menneske-rettigheter i Tunisia. Han måtte rømme fra landet for å ha kritisert den forrige presidenten.

LES MER HER: Dømt til 35 års fengsel

Essebi jobbet derimot for den forrige presidenten. Han mener at politikken må være åpen også for slike som ham.

Og han har fått støtte fra politikerne i det. Det kom forslag om å nekte folk fra det tidligere regimet å drive med politikk. Men nasjonal-forsamlingen stemte imot, skriver BBC.

Det var overraskende at flere fra partiet Ennahda stemte imot. De er moderate muslimer. Mange av dem ble forfulgt at det tidligere regimet. Likevel stemte de for politisk frihet.

– En sterk nasjon er en nasjon som har respekt for alle religioner og politiske grupper, sier Jawahra Ettis fra Ennahda til BBC.

Hun forteller at faren hennes ble torturert av det forrige regimet. Det var tøft, forteller hun. Men det inspirerte henne også til å drive med politikk. Ettis har vært med på å lage landets nye grunnlov.

– Jeg er så stolt av den. Folk i den arabiske verden må lære seg å snakke sammen. De må lære seg å finne løsninger som alle kan bli enige om, sier hun.

LES MER HER: Nekter å oppløse regjeringen

Men alt er ikke bare bra i Tunisia. Partiet Ennahdha styrte landet før valget i oktober. Etter valget mistet de flertallet. Ingen vet hvordan en ny regjering vil se ut. Essebis parti Nidaa Tounes fikk flest stemmer. Men ikke mange nok til å styre alene. Noen mistenker Nidaa Tounes for å ønske at landet blir som før. Partiet nekter for at de har slike planer.

Ennahdha får kritikk for å ha skadet Tunisias økonomi mens de styrte. Landet har store økonomiske problemer.

I tillegg er folk bekymret for terrorangrep under valget, skriver Dagsavisen. Det er flere ekstreme muslimer i landet. Rundt 3.000 tunisiere har reist til Syria og Irak for å kjempe i krigene der.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå