Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Venter med selvstendighet

De ventet i spenning på presidentens tale. Men Catalonia blir ikke skilt fra Spania ennå.

Regionen Catalonia blir ikke uavhengig fra Spania ennå. Catalonias president Carles Puigdemont utsetter å erklære uavhengighet. Han håper isteden på å kunne snakke med myndighetene i Madrid.

Puigdemont holdt en tale i Barcelona tirsdag kveld. Han sa likevel at han ønsker å følge folkeviljen og erklære uavhengighet. Men ikke ennå.

– Forholdet mellom Spania og Catalonia har ikke fungert på flere år. Noe må gjøres, sa Puigdemont.

1. oktober var det folkeavstemning i Catalonia. Den var ulovlig i Spania, ifølge myndighetene. Politifolk tvang mennesker bort fra valglokalene. Et flertall stemte for å løsrive seg fra Spania.

Catalonia kan miste retten til å styre selv. Det tror eksperter.

– Jeg tror regjeringen kommer til å ta makten ganske raskt. Så vil de trolig skrive ut nyvalg, sier Spania-ekspert Jose Maria Izquierdo til nyhetsbyrået NTB.

Mange ventet spent utenfor parlamentsbygningen i Barcelona på talen. Den ble også utsatt i over en time. Spansk politi var plassert foran viktige bygninger i byen.

Avstemningen har ført til splittelse i Spania. Det er flere konflikter mellom det katalanske og spanske samfunnet. Det har også vært flere demonstrasjoner de siste dagene.

President Puigdemont vil roe ned den spente situasjonen. Han kom samtidig kritikk mot hvordan myndighetene hindret folkeavstemningen.

– Alle har et ansvar for å roe ned situasjonen, sa han.