Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Venter på at sola skal forsvinne

Onsdag blir sola borte i 6 minutter. 140 nordmenn drar til Kina for å oppleve sol-formørkelsen.

Onsdagens sol-formørkelse kan ikke ses i Norge. Derfor drar 140 ivrige nordmenn til Kina for å se sola bli dekket av månen.

Åsmund Tynning fra Skien i Telemark er en av dem. Hobby-astronomen skal oppleve sin fjerde totale sol-formørkelse.

– Det er en mystikk i sol-formørkelsene. Alt blir totalt annerledes i noen minutter. Det blir mørkt. Du ser stjernene midt på dagen. Temperaturen synker, og dyrene legger seg til å sove. Opplevelsen gjør noe med folk. De klarer ikke å snakke om annet i måneder etterpå, sier han.

Den kjente astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard er med til Kina som reise-leder.
– Dette blir århundrets sol-formørkelse. Årsaken er at sola er helt dekket av månen i 6 minutter. Det er den lengste formørkelsen i dette århundret, forteller han.

Onsdag vil månen dekke mer og mer av sola ved Shanghai i Kina. Lyset blir svakere og får sølvfarge. Når månen dekker de siste delene av sola, forsvinner dagslyset. Rundt sola skinner en krans av sterkt lys. Det kalles korona. Kransen er gass som slynges ut i verdensrommet. Vi ser ikke koronaen til vanlig. Årsaken er at sola lyser.

– I år tror jeg koronaen vil se litt merkelig ut. Den blir ikke så rund. Det er fordi sola ikke er så aktiv som den pleier, sier Røed Ødegaard.

– Koronaen er den beste delen av sol-formørkelsen. Det er også spennende å se skyene. De får et gull-skjær akkurat som om det er sol-oppgang, forklarer Tynning.

Planetene Merkur, Venus og Mars blir synlige på den mørke himmelen i Kina. 67 år gamle Tynning har sett sol-formørkelsene i Norge i 1954 og i Tyrkia i 2006. I 2008 så han den fra fly over Kvitøya utenfor Norge. Tynning er begeistret.

Det er mye som må ordnes når nordmennene er i Kina. Tynning er spent på været. Nordmennene skal stå på en fjelltopp på 900 meter. Der skal det være lettere å unngå dis og forurensning. Det er ingen trær på fjellet. Derfor tar tar astronom Røed Ødegaard med seg et tre i en potte.

– Det er flere rare ting som skjer under en sol-formørkelse. Når lyset splittes gjennom grenene på et tre, vil det se ut som hundrevis av små soler, sier han.

Artikkelen er fra Klar Tale nr 27, 16. juli 2009.