Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Venter seier for Maduro i juksevalg

Venezuela er et land i total krise. Men Nicolas Maduro fortsetter som president. Søndag er det valg.

Folk i Venezuela velger president søndag. Valget blir holdt flere måneder tidligere enn planlagt. President Nicolas Maduro vil ha valg før krisen i landet blir enda verre, sier eksperter.

– Maduro vil vinne. Valget er fikset. Det blir ikke rettferdig, sier Tamas Varga til kanalen CNBC. Han jobber i selskapet PVM Oil Associates.

Alle er enige om at valget er juks. Det blir ikke godkjent verken av USA, Den europeiske union (EU) eller andre land i Latin-Amerika. USA straffer Venezuela ved å nekte dem handel.

Men selv uten juks er Maduro sterkest. Motstandere har forsøkt å jobbe sammen, men ikke klart det. Mange politikere nekter også å delta i valget i protest. Maduro har dessuten stanset motstandere. Flere partier og politikere er stengt ute fra valget.

Bare én mann er igjen som kan utfordre Maduro. Men Henri Falcón har svært små sjanser.

 – Om det hadde vært et fritt og rettferdig valg, så hadde kanskje Falcón hatt en sjanse. Men nå kommer Maduro til å jukse til seg seieren, sier Fredrik Uggla til NTB. Han er professor i Latin-Amerika-studier ved Stockholms universitet.

Svært få vil trolig stemme i valget.

– Jeg kommer ikke til å stemme på noen. Jeg har nok med å overleve dagen. Ting blir jo bare verre og verre, sier fruktselgeren Alexis Rodríguez, ifølge NTB. 

Venezuela er i dyp krise. 90 prosent av folk er fattige. Det finnes ikke mat og medisiner. Ingen jobber. Folk flykter fra landet. Nabolandet Colombia blir oversvømt av folk fra Venezuela. Det skaper konflikt mellom landene.

Olje er det eneste Venezuela er rikt på. Men økonomien har vært dårlig styrt i mange år. Dermed raste alt nedover da oljeprisene ble lavere. Krisen er en av de verste i moderne historie, sier Det internasjonale pengefondet (IMF).

Landet sliter nå med voldsom inflasjon. Det betyr at det finnes langt mer penger enn det er ting å kjøpe. Pengene mister sin verdi.

– Pengene til en arbeider rekker knapt til en kartong med egg, sier arbeideren Héctor Berti bittert.

Maduro har styrt siden forrige president Hugo Chavez døde i 2013.

Kilder: NTB, NRK, Forbes, The Telegraph