Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Venter spent på kongelig baby

Noen håper at den kongelige babyen i Storbritannia blir en jente. Og at en gutt i hvert fall ikke skal hete Edward.

Dronning Elizabeth av Storbritannia får snart sitt femte oldebarn. Og flere tegn tyder på at det er like før.

Prins William har gått ut i pappa-permisjon, melder nyhetsbyrået AFP. Og fødeklinikken på parets sykehus har nye regler for parkering på grunn av «en spesiell hendelse». Hertuginne Kate har avslørt at terminen er «fra midten av april mot slutten av april».

Denne gangen venter ikke TV-folk utenfor sykehuset døgnet rundt. Folk er ikke fullt så spente nå som da prins George ble født for snart to år siden. Men noen er mer spente enn andre. De venter utenfor sykehuset på at Kate skal komme.

– Det hadde vært fint om det ble en jente, sier kongefan John Loughrey til avisa Daily Mail.

Han synes foreldrene skal kalle en jente Elizabeth, og en gutt Henry.

Noen politikere blir lettet hvis Kate føder en jente, skriver avisa The Sun. Det gjelder politikere i det konservative partiet. De kalles toryer.

Toryene er visstnok redde for at en ny prins skal få navnet Edward. Da kan folk få positive tanker til navnet og politikeren Edward Miliband. Han leder partiet Labour og er toryens store motstander under valget 7. mai.

– Vi håper at Kate og William ser hvordan det kan påvirke. Det siste vi trenger er at «Kates kul gjør Ed kul», sier en anonym politiker.

Det er selvsagt mulig å vedde penger på hvilket navn barnet får. Jentenavnet Alice har lavest odds. Edward har også lav odds hos selskapene som tar imot stemmer.

Samtidig gjør butikker seg klare for å selge suvenirer med bilder av den nyfødte.

– Det blir fat, kopper og nøkkelringer. Hele utvalget av kongelig baby-suvenirer, sier Phil Dowsing. Han eier firmaet Cool Britannia, som lager suvenirer.

Eksperter sier at fødselen er verdt flere hundre millioner kroner for den britiske økonomien. En undersøkelse viser et forventet salg på 940 millioner kroner knyttet til fødselen. To tredeler av disse pengene kommer av at britene feirer med mat og drikke. Resten av pengene gjelder suvenirer. I tillegg regner ekspertene med at folk blir mer interessert i både klær og utstyr til babyer.

Da prins George ble født, ble det beregnet at hans fødsel var verdt 2,9 milliarder kroner.

Den nye babyen blir nummer fire i rekken til å arve tronen. Før nykommeren kommer farfar prins Charles, pappa prins William og storebror prins George.