Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Verden feirer Mandela-dagen

Nelson Mandela ligger alvorlig syk for sjette uke på rad. Torsdag feirer sørafrikanerne og verden Mandela-dagen.

Torsdag fyller Nelson Mandela 95 år. Den afrikanske politikeren og helten ligger kritisk syk på sykehus. Likevel feires han over hele verden og i hjemlandet Sør-Afrika.

LES MER HER:Nelson Mandela kan ikke puste selv

Mandela-dagen ble innstiftet av FN i 2009. Den skylle hedre arven og verdiene fra Mandela. Han er sett på som en helt i arbeide mot apartheid. Det er en form for raseskille. Mandela er et symbol for frigjøring for de svarte.

«Vi skal danse til en seierssang enda en gang. Det er denne kommende torsdag. Det er når Nelson Mandela blir 95 år. Han er verdensborger og Afrikas største helt», skriver Aniebo Nwamu i den nigerianske avisa Leadership.

Han mener det er uafrikansk å snakke om en gammel manns helse. Han forakter vestlige journalister. Mange av dem har slått leir med sine kameraer utenfor sykehuset i Pretoria. Det er der Mandela ligger.

Nwamu sier at alle må dø en gang. Få blir 95 år gamle, som Mandela. Men han peker på at Mandela var en gammel mann allerede da han ble løslatt i 1990. Da hadde han sittet 27 år i fengsel.

Siden da rakk Mandela å begrave apartheid. Han ble Sør-Afrikas første svarte president. Mandela fikk også Nobels fredspris. Han er blitt et forbilde for hele verden. Det er for sin ikke-voldelige kamp og forsonlige holdning overfor gamle fiender.

Men det var ikke slik det startet. Mandela ble fengslet i 1963. Da var han en sint ung mann. Han ledet frigjørings-organisasjonen ANCs militære fløy. Han ble satt på vestlige lands lister over terrorister.

Mandela satt i årevis fengslet under umenneskelige forhold. Det var på Robben Island utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Der ble han mer og mer en mytisk figur. Han ble symbol på kampen mot politikken om raseskille.

Folk visste heller ikke lenger hvordan Mandela så ut. Det eneste bildet som fantes av ham, var av en ung mann. Myndighetene i landet trykket aldri nye bilder av ham. Utenlandske medier lagde bilder av hvordan de trodde han så ut. Det var 25 år etter det siste bildet.

Det var en spent verden som ventet da Mandela spaserte ut av fengselet. Det var i februar 1990. Han kom ut sammen med sin daværende kone Winnie. Det var til stormende jubel fra tusener av frammøtte og mange TV-kameraer.

Verden fikk ikke bare se hvordan han så ut. Men de fikk også oppleve en mann som strakte ut en forsonende hånd. Det gjorde han til sine fiender. Han gikk inn for tilgivelse. Han mente at hvite og svarte måtte leve sammen i et Sør-Afrika for alle.

I de siste årene i fengselet var Mandela blitt en så solid leder for opposisjonen. Det var ikke lenger mulig for det sørafrikanske regimet å komme utenom ham. Det var når det ble klart at det ikke var noe framtid med raseskille.

Apartheid-regimets siste president var Frederik Willem de Klerk. Han satte seg ned sammen med Mandela i fengselet. Det var for å forhandle fram slutten på regimet. Det fikk de to nobelprisen for.

Det er gjort store fremskritt under Mandela og hans to etterfølgere fra ANC. Det er Thabo Mbeki og Jacob Zuma. Sør-Afrika er et fungerende demokrati. Det er vokst fram en svart middelklasse. Og det er bygd millioner av boliger.

Men det er fortsatte uløste problemer for ANC. De har aldri greid å få bort med arbeidsløshet og at noen betaler ulovlig for tjenester. Brutal kriminalitet hjemsøker storbyene. Mandelas bevegelse trues av splittelse. Årsaken er økende misnøye blant de fattigste og de mest radikale.

Mandela selv er imidlertid et så sterkt symbol på det gode i verden. Han er den som nevnes oftest alle som blir spurt om hvem de beundrer mest.