Militæret har tatt over makten i Myanmar. Det får vestlige og asiatiske land til å reagere kraftig. USA sier de vil komme med reaksjoner. Verdens-organisasjonen FN fordømmer at Aung San Suu Kyi er pågrepet.
– Jeg fordømmer sterkt kuppet i Myanmar, sier Charles Michel på Twitter. Han er president i Den europeiske union (EU).
Han sier at militæret på respektere valg-resultatet i landet. Og at de som er pågrepet i strid med loven, må settes fri. Aung San Suu Kyi er den valgte lederen av Myanmar. Win Myint er president i landet. Begge ble pågrepet under kuppet mandag.
USA vil komme med reaksjoner mot de som har ansvar for kuppet. Det er dersom de ikke gir makten fra seg igjen. Det sier en talsperson for USAs nye president Joe Biden. Også USA krever at Suu Kyi og de andre som er pågrepet, blir løslatt.
Også Storbritannia, Sverige, Danmark og Norge fordømmer kuppet. Det er et stort steg tilbake på veien mot demokrati i Myanmar. Det sier Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Utenriksdepartementet i India sier de er veldig bekymret. De sier at demokratiet i Myanmar må fortsette.
Også regjeringen i Japan reagerer. De ber om at Aung San Suu Kyi og andre pågrepne slippes fri. Og at det demokratiske systemet kommer på plass igjen.
Også FNs general-sekretær reagerer kraftig.
Regjeringen i Kina er mer forsiktig. De har tett økonomisk forbindelse med Myanmar.
– Kina er en vennlig nabo til Myanmar, sier en talsmann i det kinesiske utenriks-departementet.
Han ber partene i Myanmar om å bli enige. Og gjøre det på en måte som følger grunnloven.
(©NTB)
are.foli@ntb.no
Bilde: 5WBs1ssfcDc
EU-president Charles Michel og en rekke andre internasjonale ledere fordømmer kuppet i Myanmar. Foto: Oliver Hoslet / Pool / AP / NTB