Eventyrlandet New Zealand

Trollmenn og alver lokker folk til New Zealand. I virkeligheten styres landet av en ung kvinne med store planer.

Film er ikke bare underholdning. Det vet New Zealand veldig godt. I 2001 ble hele verden hektet på hobbiter, alver, trollmenn og en magisk ring. Snart blir «Ringenes herre» TV-serie også.

Filmene ble spilt inn i New Zealands mektige natur. Eventyret sluttet ikke med dette. Også fantasy-filmene om Narnia ble spilt inn i landet. – Film, bøker og TV-serier lokker turister, sier Dorthe Eide til Klar Tale. Hun jobber ved Handelshøgskolen Nord Universitet og er ekspert på reiseliv med opplevelser.

Lange filmer eller serier skaper et forhold til historien og karakterene. Da er det større sjanse for at folk vil besøke steder fra filmene, sier hun. I 2016 besøkte nesten 3,5 millioner mennesker New Zealand. Det er ventet enda flere framover. Turistene sliter med å finne ledige hotellrom.

New Zealand er øyene sørøst for Australia. Det bor om lag 4,7 millioner mennesker der. Briten James Cook skaffet seg full oversikt over øyene i 1769. Folk fra Storbritannia kom siden til landet for å leve der.

Det bodde allerede folk på øyene. De kom fra Polynesia på 900- til 1300-tallet. Maorier er urfolket på New Zealand.

– Kulturen til urfolket på New Zealand er veldig synlig. Nyhetene til statskanalen starter med en hilsen på deres språk. Maorier viser fram dansen haka foran landskamper i rugby, sier Torjer A. Olsen til Klar Tale. Han er ekspert på urfolk og har bodd på New Zealand i ett år.

Maoriene gjorde opprør mot britene. Men over 600 kriger førte til at rundt 40.000 maorier ble drept. Noen av dem døde også av nye sykdommer.

I 1840 ble New Zealand en britisk koloni. Landet ble et av de beste i verden på demokrati. Både menn og kvinner fikk stemmerett med kort mellomrom. – Maorienes kultur ble presset. På skolene skulle det snakkes engelsk, sier Olsen.

For 50 til 60 år siden skjedde det noe. Maoriene begynte å kreve tilbake kulturen sin. Det har de klart over tid, ifølge Olsen.

Folk på New Zealand lever av jordbruk, havbruk og skogbruk. Varer selges til land som Australia og USA. Turister har blitt stadig viktigere i senere tid.

Det er lite kjøp og salg av makt i landet. New Zealand er minst korrupt i verden. Norge kommer på tredjeplass. Folk på øyene er i tillegg blant de lykkeligste i verden. Landet har likevel utfordringer.

– Vold i hjemmet er et stort problem. Landet jobber også med mer likestilling mellom menn og kvinner. Kvinner kjenner seg ofte presset til å være hjemme istedenfor å jobbe, sier Olsen. Problemene er størst blant de fattigste.

Det finnes få kvinnelige sjefer av regjeringer i verden. New Zealand har én av dem. Jacinda Ardern er bare 37 år gammel. Nå er hun statsminister.

Jacinda Ardern blir beskrevet som en politisk stjerne. Hun har tenkt å endre mye, også for kvinner og maorier. Urfolket er mer begeistret for henne enn den forrige statsministeren.

– Vi skal jobbe for at kvinner og menn tjener det samme. Vi skal støtte kvinner uansett om de velger jobb eller å passe barn, sa hun etter valget i fjor.

Statsministeren venter sitt første barn til sommeren. Å være mamma og statsminister skal hun takle. Ikke nok med det. Klimaet skal også reddes. Arderns vil plante 100 millioner trær hvert år. Folk skal få strøm fra fornybare energikilder.

Andre kilder: Dagbladet, NTB, The Guardian, Bloomberg, NRK, VG, Store norske leksikon