– Folk i Mali er veldig gjestfrie. De tar godt imot alle, ikke bare oss som er hvite i huden, sier Live Roaldseth Horsth til Klar Tale.
Hun bodde i et Mali som var helt annerledes enn i dag.
Nå klamrer små barn seg til mødrenes kropper. De har flyktet fra ekstreme muslimer nord i landet. Der dreper de vanlige folk.
I hovedstaden Bamako roper folk i gatene. Politiet slår etter dem med køller. 29. juli er det valg, og folk er misfornøyde med regjeringen.
Mali ligger i Vest-Afrika. Det bor nesten 18 millioner mennesker der. Det er et knusktørt land i ørkenen. To elver gjør at folk likevel kan dyrke mat der. Men det er ingen selvfølge at det dyrkes nok. Været bestemmer.
På 1300-tallet var Mali blant de største landene i verden. Det har vært et sentrum for handel og kultur.
Folk kler seg i fargerike mønstrete klær. Musikken fra landet er godt kjent. Du har kanskje hørt om ørken-blues? De vakre moskeene i byen Timbuktu er også verdenskjente. Sankore-moskeen er én av disse. Nå trues verdifulle kulturminnene av konflikt og krig.
Det afrikanske landet ble lenge styrt av Frankrike, men ble fritt i 1960. Siden krevde folk at Mali skulle bli demokratisk. Landet fikk sin egen grunnlov i 1992.
De neste 20 årene fikk Mali ros. Landet var et forbilde for andre land i Afrika. Demokratiet virket, og det var stort sett fredelig.
Norske Horsth flyttet til Mali da hun var 11 år gammel. Foreldrene jobbet som lærere i en liten landsby midt i landet.
– Da vi gikk ut av flyet, ble vi møtt av den hete og fuktige lufta, sier 32-åringen. Hun husker varmen i været, men også i folket.
Det var lett å få seg venner. Barna lekte med støvete steiner de fant på bakken. De viste Horsth rundt i området. Barna pekte på ting og sa hva det het. Slik lærte hun seg det lokale språket.
– Takene på husene er helt flate. Jeg husker at vi lå på taket og så på stjernene, sier hun.
Horsth synes uroen i landet er trist. Hun har fortsatt kontakt med venner i landet.
– Jeg håper jeg kan vise Mali til barna mine en dag, sier hun.
Som 15-åring flyttet hun hjem til Norge. Hun var fortsatt glad i Mali. 19 år gammel dro hun tilbake for å jobbe.
– Jeg pleier å ringe venninnen min. Hun forteller at læreren har flyktet fra byen. Han turte ikke lenger å bo der. Det gjør at barna hennes ikke får gå på skole. Jeg har også en kompis som er kristen. Han er redd for hvilke problemer det kan få for ham, sier Horsth.
Det fantes uroligheter på 1990-tallet også, nord i landet. Men først i 2012 ble det dramatisk. Soldater tok styringen i landet med makt. De fjernet presidenten. Han gjorde en dårlig jobb med konflikten i nord, mente de. Der ønsket en gruppe å styre selv.
Både franske og afrikanske soldater kjempet imot opprøret fra nord. Verdens-organisasjonen FN forsøker å skape fred. De har ennå ikke klart oppdraget.
Ekstreme muslimer utnyttet kaoset. De skaffet seg stadig mer kontroll. Fattige Mali ble et lett bytte for ekstremister som ville ha makt.
FNs oppdrag i Mali regnes som verdens farligste.
– Det har blitt flere angrep. Islamistene angriper soldatene til FN i hele Mali, sier Virginia Comolli til kanalen NRK. Hun er forsker og ekspert på landet.
Soldatene til FN i Mali ser ingen rask løsning. Organisasjonen sliter med å skaffe nye soldater. Det er blitt altfor farlig.
Andre kilder: Leger uten grenser, Store norske leksikon, FN, NRK, Aftenposten
[ Mali – slik det en gang var i PDF ]