Japan endret livene våre

Du eier trolig noe japanerne har funnet på. Men ville du blitt venn med en robot?

Roboten Pepper snakker ikke om politikk. Men den elsker musikk og kan vrikke på seg.

– Trenger du en klem? Pepper slår ut de hvite armene sine. Pepper skal være vennen din. Den leker med barna dine når du ikke har tid. Den er bare én av mange oppfinnelser fra Japan.

Japan ga oss Walkman når vi ville høre på musikk mens vi gikk. Japanerne gjorde oss hekta på videospill og Mario Bros. De fikk oss til å synge karaoke. Japan sørget også for at vi fikk ta bilder med mobilen.

– Trodde du at nordmenn var avhengige av mobiltelefonen? I Japan ser folk ned i telefonen hele tiden, sier Patrick John Woods til Klar Tale. Nordmannen bor og studerer i byen Tsukuba i Japan.

Frister det med varme toalettseter? Hva med lyden av fossefall mens du sitter der? I Japan er til og med toalettene en opplevelse, ifølge Woods.

– Japanerne finner på mye rart også. Som et lite apparat bak øret som teller hvor mange ganger du tygger maten, sier Woods. Japanere sørger også for at du kan slippe å være svett under armene. En liten vifte fikser problemet.

Japan ligger i Øst-Asia. Det bor omtrent 127 millioner mennesker der. Tokyo er hovedstaden. I dag lager Japan både skip, biler og lynraske tog. Japanerne er spesielt flinke på teknologi og nye oppfinnelser. De er gode på forskning.
Det finnes noen forklaringer: Japan hadde utviklet en industri før andre verdenskrig. Landet bygde seg raskt opp igjen i tida etter krigen. Japanske selskaper brukte mye penger på å fornye seg. De tjente samtidig stadig mer penger på å selge varer til andre land.

Japanerne jobber hardt. De er høyt utdannet. Folk i Japan oppmuntres til å tenke på bedriften som en slags familie. Men hardt arbeid er ikke bare bra. Flere japanere jobber seg i hjel. De har til og med et eget ord for å jobbe seg til døde: «karoshi».

Japan kjemper stadig hardere for å finne på nye ting. Land som USA og Sør-Korea er også gode på teknologi som folk vil ha, som smarttelefoner.

Men japanerne har en ekstra god grunn for å tenke nytt. Folk i landet blir stadig eldre. I framtiden kommer de til å trenge hjelp fra oppfinnelsene sine. Landet kommer ikke til å ha nok folk som kan jobbe.
På et eldrehjem i Tokyo har de gamle fått nye venner. Hjemmet bruker 20 forskjellige roboter til å ta vare på folk.

– Disse robotene er helt fantastiske, sier Kazuko Yamada til nyhetsbyrået Reuters. 84-åringen har nettopp trent litt med roboten Pepper.

Myndighetene i Japan satser på roboter som jobber med helse. Japan ønsker også å selge slike til verden.

– Andre land kommer også til å trenge roboter, sier Atsushi Yasuda fra myndighetene.
Danskene har allerede kjøpt inn hårete, japanske robot-seler. De skal gi omsorg til eldre i Danmark. Taiwan har kjøpt en seng som kan forvandle seg til en rullestol. Teknologi og roboter kan ikke erstatte mennesker. Men de kan hjelpe oss til å spare tid og arbeidskraft, mener Yasuda.

Japan trenger flere barn. Og det haster. Kvinner anklages for å velge jobb framfor barn. Unge japanere har heller ikke nok sex, ifølge undersøkelser. De dropper å finne seg kjæreste.
Kanalen BBC prøvde å finne ut hvorfor.
– Det finnes mange menn som meg. De synes at kvinner er skremmende, svarte en mann. Andre skylder på teknologien. Gutter bryr seg ikke om sex fordi de kan se på porno på internett.

Eller har egentlig roboter skylda? Eksperter sier at populære sex-roboter kan ha gjort at mange japanerne ikke har sex, ifølge avisa The Sun.

Kilder: CNN, Wikipedia, YouTube, Store norske leksikon, The Independent, BBC