Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Verste skogbranner på 30 år

2014 var det tredje varmeste året noensinne i Australia. Det har ført til de verste skogbrannene på 30 år.

Det er skogbranner i tre australske delstater. Australierne er mest redde for brannen i Adelaide Hills i delstaten South Australia. Brannen har allerede ødelagt 26 hjem. Brannmenn jobber med å slukke brannen. De neste to dagene blir det både høyere temperaturer og mer vind. Bureau of Meteorology (BOM) er den nasjonale værtjenesten i Australia. De sier at 2014 var Australias tredje varmeste år siden målingene begynte i 1910. 2013 er det varmeste året som er registrert i Australia.

I delstatene Western Australia og Victoria er det også skogbranner.

Sarah Perkins jobber ved forsknings-senteret for klimaendringer ved University of New South Wales. Perkins tror at varmen har ført til en tidlig start på skogbrann-sesongen. Hun tror også at hetebølger er med på å øke risikoen for skogbranner.

Perkins tror at klimaet i Australia holder på å endre seg. Det er på grunn av rekordvarmen og de ekstreme værforholdene de siste årene. Perkins sier også at mangel på regn og mye vind fører til skogbranner.

Brannene er de største og mest intense siden 1983. I 1983 døde 75 personer i skog- og gressbranner sørøst i Australia.

David Karoly er klimaforsker ved University of Melbourne. Karoly mener at det er nødvendig å fokusere på utslipp av drivhusgasser. Utslippene er hovedårsaken til at klimaet i verden endrer seg. Det mener forskere. De mener endringer i klimaet fører til varmere, villere og våtere vær.

Australia er blant landene i verden som har høyest utslipp av drivhusgasser per innbygger. Statsminister Tony Abbott har jobbet imot tiltak for å kutte utslippene.

Abbott har tidligere vært skeptisk til at klimaendringene er skapt av mennesker. Den australske avgiften på CO2 og skatt av inntekter på kullindustrien er fjernet. Det har Abbott gjort etter han ble statsminister i fjor.