Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Verste tørke i USA på over 50 år

Det er tørke i store deler av USA. Spesielt ille er det i delstatene i Midtvesten. Tørken er den verste i USA siden 1956.

Det er nå tørke i halvparten av USA. Mange steder er situasjonen veldig alvorlig. Bønder i mange delstater mangler mat til dyrene sine.

– Vi går fra en krise til en skrekkhistorie. Jeg ser et økende antall jorder som ikke vil produsere korn i det hele tatt. Det sier agronom Tony Vyn ved Purdu universitet.

Tørken er verst i Midtvesten. Der er mange jorder helt tørre, og avlingene er ødelagt. Desperate bønder prøver å selge kveg. Tørken har gjort dyrefôr veldig dyrt, og beitemarker har tørket ut. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mandag varslet myndighetene om at tørken ser ut til å spre seg. Det blir mer tørke nordover og vestover i landet.

Det amerikanske landbruks-departementet sier det er katastrofe i 26 delstater. Departementet sier 93 prosent av avlingene i delstaten Missouri enten er dårlige eller svært dårlige. I delstaten Iowa gjelder det samme for nesten to tredeler av avlingene.

Flere delstater har bedt nasjonale myndigheter om lov til å bruke vernede områder. Det er til beiting og høsting av høy. De håper å redusere mangelen på mat til dyrene. Det er usikkert hvor mye det vil hjelpe. Meteorologer spår at tørken blir verre ut juli måned. Muligens vil det også bli tørke i august.