Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vet ikke årsaken

British Petoleum (BP) vet fortsatt ikke årsaken til olje-katastrofen i Mexicogolfen.

Tony Hayward er sjef for olje-selskapet BP. Torsdag må han forklare seg for amerikanske folkevalgte. Det er i Representantenes hus.

Hayward vil under høringen fortelle at utslippet er en svært vanskelig situasjon. Det skriver nyhetsbyråer som har fått tilgang til forklaringen til Hayward.

LES MER HER: BP må forklare seg

Olje-plattformen Deepwater Horizon sank 20. april. Det skjedde etter en eksplosjon og brann om bord. Elleve olje-arbeidere døde i ulykken. Det lekker store mengder olje fra olje-brønnen under plattformen. Den ligger i Mexicogolfen.

– En rekke selskaper var involvert. Deriblant BP. Det er rett og slett for tidlig å kunne forstå årsaken, sier Hayward.

Han mener ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon skjedde på grunn av flere ting som gikk galt. Og at olje-selskaper som borer på dypt vann, må gjøre mer for å forberede seg på ulykker.

– Det er klart at oljeindustrien raskt må forbedre evnen til å gjøre noe med denne typen ulykker, sier han.

LES MER HER: Lekker enda mer

Carl-Henric Svanberg er styreformann i BP. Han og Hayward møtte president Barack Obama i Det hvite hus. Det skjedde onsdag. Etter møtet ble det klart at BP skal betale 20 milliarder dollar til et fond. Det skal sikre at folk som rammes av olje-utslippet får erstatning.

LES MER HER: BP må betale

Etter samtalen møtte Svanberg pressen. Han ba om unnskyldning for olje-utslippet. Han sa at han følte med dem som rammes av katastrofen. Men han var ikke helt heldig med ordene han brukte. Han kalte berørte amerikanere for «småfolk».

Mange har reagert på det han sa. Den svenske styreformannen ble senere nødt til å beklage uttalelsen.

Språkforvirring er en mulig forklaring på Svanbergs uttrykksmåte. På svensk kan man bruke uttrykket «småfolk» om vanlige mennesker. Det er uten at det oppfattes nedsettende.

– Vi er ikke små mennesker. Vi er mennesker. De er ikke bedre enn oss. Vi bøyer oss ikke, sa Justin Taffinder fra New Orleans til nyhetsbyrået AP.