Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vi bombet ikke Gaddafi med vilje

Forsvars-samarbeidet Nato sier at de ikke angrep Muammar Gaddafi med vilje torsdag. Men de innrømmer å ha bombet kolonnen han kjørte i.

– Vi visste ikke at Gaddafi var i kolonnen da den ble angrepet. Natos angrep ble kun gjort for å redusere trusselen mot vanlige folk. Det opplyser forsvars-samarbeidet NATO, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Nato angriper ikke enkeltpersoner. Vi fant senere ut at Gaddafi var i kolonnen, og at angrepet trolig bidro til at han ble fanget, sier Nato videre.

LES MER HER: Muammar Gaddafi er bekreftet drept

Fredag ettermiddag samles Nato-ambassadørene i Brussel i Belgia. De skal bli enige om en dato for avslutning av militær-aksjonen i Libya.

Kilder i Nato sier til nyhetsbyrået NTB at det er ventet å bli innen to uker.

Natos operasjoner i Libya er over nå som Gaddafi er død, og overgangs-rådet har kontroll over hele landet. Det sier Frankrikes utenriksminister.

– Jeg tror vi kan si at de militære operasjonene nå er avsluttet. Årsaken er at Det nasjonale overgangs-rådet (NTC) nå har kontroll over hele landet, sier Alain Juppe.

Sirte var den siste byen i Libya hvor folk gjorde motstand mot opprørerne. Torsdag kveld ble den tatt av de libyske opprørs-styrkene. Den tidligere diktatoren Muammar Gaddafi ble drept.

LES MER HER: Jublet over drapet

Nato har ledet de militære operasjonene mot Gaddafis styrker i landet. Det har de gjort siden 31. mars. De har gjennomført over 26.000 oppdrag med fly. Nesten 1.000 steder er blitt bombet i landet.

– Målet vårt var å hjelpe overgangs-rådet med å befri landet. Dette målet er nådd. Derfor må aksjonen avsluttes, sier Juppe. Han sier at Natos mål aldri har vært å drepe Gaddafi. Han sier at det alltid var opp til overgangs-rådet å fange og dømme Gaddafi.