Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vi har 5.113 atomvåpen

USA har 5.113 atomvåpen. Det er første gang landet sier hvor mange de har.

For første gang sier USA hvor mange atom-stridshoder landet har. Et atom-stridshode kan brukes i en atombombe. I 1967 hadde USA 31.225 atom-stridshoder. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Enige om færre atomvåpen

Det ble kjent på et møte i verdens-organisasjonen FN. Ledere fra hele verden er på møtet for å snakke om atomvåpen. Det skjer hvert femte år. De ønsker å hindre at flere land får tak i atomvåpen.

USA håper andre land også vil si mer om hvor mange våpen de har. Og at de vil respektere internasjonale avtaler mot spredning av atomvåpen.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad talte mandag. Han kalte atomvåpen avskyelige og skammelige. Han sa at USA truer med å bruke atomvåpen. Derfor bør landet stenges ute fra styret i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Delegatene fra USA, Storbritannia og Frankrike gikk fra salen i protest.

– USA brukte atomvåpen mot Japan. Hvordan kan de være medlem av styret? sa Ahmadinejad.

Hillary Clinton er utenriksminister i USA. Hun sa at Irans mål om å anrike uran setter verden i stor fare. Hun ba verdens-samfunnet legge hardt press på myndighetene i Iran.

Ahmadinejad nekter å stanse anrikingen av uran. Anriket uran kan brukes til å lage atomvåpen.

Flere land diskuterer nye sanksjoner mot Iran. Det er straff fordi de vil ankrike uran.

Ikkesprednings-avtalen ble undertegnet i 1970. Det var en avtale om å ikke spre kunnskapen om atomvåpen til andre land. Landene var også enige om å ødelegge flere av atomvåpnene.

Kritikere mener at landene som har atomvåpen ikke har gjort nok for å ruste ned. I tillegg har Nord-Korea gått bort fra avtalen. India, Pakistan og Israel har atomvåpen. De har aldri vært medlem av avtalen.

Emneord

verden iran atomv usa