Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vi klarte å vinne

Regjerings-partiet i Polen har fått en oppslutning på 49,4 prosent i valget. Det viser det foreløpige resultatet etter valget.

Lov- og rettferdighets-partiet (PiS) har foreløpig fått 49,4 prosent av stemmene. Det er i valget i Polen. Det viser det foreløpige resultatet etter valget.

Det er resultatet er basert på resultater fra 42 prosent av valg-distriktene. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Samarbeidet Borger-koalisjonen fikk 22,3 prosent av stemmene. 10,9 prosent av velgerne stemte på Lewica. Det er et samarbeid med partier til venstre i politikken. Samarbeidet PSL/Kukiz' 15 fikk 9,9 prosent av stemmene.

PiS er partiet som sitter i regjering. De har styrt Polen siden 2015. Partileder Jaroslaw Kaczynski er tidligere statsminister i Polen. Han regnes som Polens egentlige leder. Det er selv om han ikke er statsminister lenger. Han sa søndag kveld at resultatet ikke er helt klart ennå. Likevel sa han:

– Til tross for en mektig motpart, klarte vi å vinne.

PiS har innført tiltak med velferd for folk med dårlig råd. Partiet snakker på en nasjonalistisk måte. De har et tett forhold til den katolske kirken og har konservative verdier. Partiet har kritisert homofiles rettigheter.