Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vi må ikke svikte afghanerne

Vi må stille mer opp for vanlige folk i Afghanistan. Det sier organisasjonen Flyktninghjelpen.

Norge og flere andre land har deltatt i krigen i Afghanistan. Vi må stille mer opp for vanlige folk i Afghanistan, sier organisasjonen Flyktninghjelpen.

– Landene som har vært med i krigen, må ikke vende ryggen til vanlige folk. De har betalt den høyeste prisen for 40 år med vold, sier Jan Egeland. Han er Flyktninghjelpens generalsekretær og på besøk i Afghanistan.

1,5 millioner mennesker har flyktet inne i landet. Flyktninghjelpen advarer om at antallet har økt. Det har skjedd etter at krigen har blitt mer intens. Dette har skjedd samtidig med at USA prøver å få til en avtale om fred.

I 2001 hjalp USA og andre vestlige land krigsherrer og opprører til makta i landet, sier organisasjonen.

17 millioner mennesker bor i områder med konflikt. Det er nesten en tredel av alle i Afghanistan. Rundt 6,3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. 60 prosent av dem er barn. 1,5 millioner mennesker har flyktet inne i landet. Og 2,6 millioner mennesker står i fare for å sulte.

I løpet av 2018 ble 1.150 skoler angrepet eller okkupert. Dermed mistet en halv million barn mulighet til å gå på skole, ifølge Flyktninghjelpen.

I løpet av 2018 fikk ofrene stadig mindre hjelp, mener hjelpeorganisasjonen. Mange av dem er i områder som er vanskelige å nå. Landene som har deltatt i krigen, må hjelpe vanlige folk mer. Det sier Egeland.

– Afghanerne på landsbygda lengter etter sikkerhet. De ønsker en mulighet til å vende tilbake til sine hjemsteder. Og til å skaffe seg et noe å leve av igjen, sier Egeland.

Regjeringen i Kabul har nå bare kontroll eller noe å si i 53,8 prosent av landet. Opprørsgruppa Taliban styrer stort sett i resten av landet. Det viser en rapport. Den er fra USAs spesialinspektør for Afghanistan, John Sopko.

LES OGSÅ: De farlige terrorgruppene

Hver dag blir rundt 35 medlemmer i sikkerhets-styrkene i landet drept. Siden 2014 er 45.000 politifolk og soldater drept i Afghanistan. Det sa president Ashraf Ghani forrige uke.

USA og Taliban har begynt å forhandle om fred. De skal møtes igjen i slutten av denne måneden.

Taliban nekter å forhandle med den afghanske regjeringen. De mener de er «løpegutter» for amerikanerne.

USA har planer om å hente hjem halvparten av sine 14.000 soldater i landet.