Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil angripe smuglerne

Ledere i Den europeiske union (EU) skal snakke sammen torsdag. De skal finne ut hvordan de kan stoppe strømmen av flyktninger over Middelhavet.

Lederne i Den europeiske union (EU) skal torsdag snakke om flyktningkrisen i Middelhavet. De kan bestemme å bruke militærmakt for å kjempe imot smugling av mennesker fra Libya.

Forrige helg døde trolig 800 personer da båten de satt i sank. De ville flykte til Europa, som mange andre gjør. Men det er en farlig reise, og mange dør på veien.

En militær-operasjon er ett av forslagene som er kommet fram. Dersom dette blir bestemt, vil det være første gang EU gjør et slikt vedtak, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ledere i Europa har fått kraftig kritikk for ikke å gjøre nok for flyktningene. Trolig har 1.750 mennesker dødd idet de krysset Middelhavet hittil i år.

– Kampen mot smugling av mennesker betyr en kamp mot slaveri. Det er ikke bare et spørsmål om sikkerhet, men om menneskeverd, sier Italias statsminister Matteo Renzi.

Mange av båtflyktningene fra Middelhavet setter kursen mot nettopp Italia.

EUs militære planer skaper sterke reaksjoner i Libya, ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Dere kan ikke bare bestemme dere for å angripe. Hva om dere treffer en uskyldig person? La oss heller komme fram til en løsning sammen, sier utenriksminister Muhammed el-Ghiranin til avisa Times of Malta.

LES MER HER: Norge skal sende skip så raskt som mulig

LES MER HER: De rekker ikke over alt

LES MER HER: – 1.750 flyktninger har druknet

LES MER HER: 800 døde i Middelhavet

LES MER HER: Båt med 300 folk synker i Middelhavet

LES MER HER: – Dette kan ikke fortsette