Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil bli eget land

Folk i området Catalonia i Spania vil bli eget land, men Spania sier nei. Til høsten skal folket si sin mening.

Spanske områder har egne presidenter. Selv om de er en del av Spania. Presidenten i Catalonia sier de vil slutte å være et område i Spania. De vil bli et eget land.

– Vi skal la folk få bestemme selv, skriver president Carles Puigdemont i et brev til avisen El Pais. Han sier de vil stemme om de skal bli eget land. Slik som Skottland gjorde i 2014.

Spania sier de ikke får lov til å bli eget land. Catalonia vil stemme over det likevel. Det skal skje i september. Statsministeren i Spania sier avstemningen er ulovlig. Slik som sist.

I 2014 stemte folk i Catalonia for å bli eget land. Da var Artur Mas president i Catalonia. Hn ble dømt for å ha laget et ulovlig valg. Han fikk ikke være politiker i to år etter det.

Catalonia er et rikt område. Det bor 7,5 millioner mennesker der. De har eget språk. De har prøvd å bli eget land i sju år.

I Skottland sa folk nei til å bli eget land i 2014. Men nå vil de stemme på nytt. Storbritannia skal ikke lenger være med i Den europeiske union (EU). Folk i Skottland har lyst å være med i EU. Derfor vil de slutte å være en del av Storbritannia.