Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil bli i Afghanistan

Norske soldater må fortsatt bidra i Afghanistan. Det mener et flertall av nordmenn i en ny undersøkelse.

45 prosent svarer at de norske soldatene bør bli i Afghanistan. I hvertfall så lenge NATO er der. 35 prosent mener at vi bør dra hjem nå. To av ti nordmenn har ikke noen bestemt mening. Det viser meningsmålingen InFact har laget for avisa VG.

I fjor mente bare 38 prosent at de norske styrkene burde bli i Afghanistan. Det viste en undersøkelse som TV-kanalen TV 2 laget i desember 2009. Det skriver avisa VG.

Undersøkelsen viser også at tre av fire tror at flere norske soldater vil bli drept i fremtiden.
Det var en bilbombe som tok fire norske liv søndag.

Helge Lurås er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Han tror hendelsen søndag vil endre norsk Afghanistan-politikk.

– Debatten har til nå handlet om hva Norge gjør i Afghanistan. Og ikke så mye om krigen generelt i landet. Saken har nå fått stor interesse fra mediene. Det stilles vanskelige spørsmål. Det gjør at politikerne tydeligere vil se hvor vanskelig dette er, sier Lurås til avisa Aftenposten.

LES MER HER: Minnes de drepte

Mandag ville ikke norske politikere ha noen debatt om norsk deltagelse i Afghanistan. Sosialistisk Venstrepart (SV) har tradisjonelt vært partiet som har vært mest mot å sende soldater dit.
– Jeg har ikke lyst til å bidra til den store Afghanistan-debatten akkurat i dag. Mange familier i Norge opplever sitt livs største mareritt, sier Kristin Halvorsen. Hun er leder for SV. Det skriver avisa Dagsavisen.

Trygve Slagsvold Vedum er nestleder for Senterpartiet (Sp). Han har også snakket om at norske styrker må reise hjem. Men det vil han ikke snakke om nå.
– Dette er en trist dag. Nå hensynet til de drepte og pårørende viktigst, sier Vedum.