Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil gi hestekjøttet til fattige

I flere land i Europa er det funnet hestekjøtt som er merket som storfe. Gi maten med hestekjøtt til de fattige, sier en tysk minister.

Det tyske partiet CDU foreslår å gi mat med hestekjøtt til fattige. Tysklands utviklingsminister støtter forslaget. Det gjør også den tyske kirken.

CDU sitter i regjering. Partiene som kjemper mot regjeringen, sier at forslaget er absurd.

I januar ble det funnet hestekjøtt i burgere i Irland og Storbritannia. Kjøttet var merket som storfe. De siste ukene er det funnet hestekjøtt i matvarer i flere land i Europa. Også i Norge.

LES MER HER: Hestekjøtt funnet i norsk lasagne

Lørdag ble det kjent at hestekjøtt som kan inneholde skadelige medisiner er solgt og spist i Frankrike. Samtidig ble det funnet hestekjøtt i kjøttdeig og andre matvarer som er laget i Italia.

CDU mener at fattige kan få maten som er merket feil. Utviklingsminister Dirk Niebel støtter forslaget. 800 millioner mennesker i verden sulter, sier han. Det melder den britiske kanalen BBC.

– Selv i Tyskland, uheldigvis, er det mennesker som har det økonomisk tøft og som ikke har råd til mat. Jeg mener ikke vi bare kan kaste god mat her i Tyskland, sier Niebel.

De tyske partiene som ikke sitter i regjering kaller forslaget for absurd. De mener at Niebel og CDU fornærmer de fattige.

Men ledere i kirken i Tyskland støtter også forslaget. Kirken er bekymret over hvor mye som kastes, sier presten Bernhard Felmberg. Derfor bør maten med hestekjøtt undersøkes.

– Å kaste mat som kan spises uten risiko er like ille som å feilmerke, sier han.

Hestekjøtt-saken har gjort at mat testes for arvestoffet DNA over hele Europa. Slik blir det sjekket om varene inneholder DNA fra hest.

LES MER HER: Skal ta dobbelt så mange prøver

Forrige uke trakk selskapet Nestlé tilbake to produkter fra butikker i Italia og Spania. Det skjedde etter at de fant DNA fra hest. De to produktene skal ha kommet fra Tyskland.

Fredag sa det tyske forbrukerrådet at de hadde testet 830 matprodukter. De fant hestekjøtt i 67 av produktene.