Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil gi våpenhjelp til opprørerne i Syria

Utenriksministrene i gruppa Venner av Syria snakker om å hjelpe opprørerne i landet med våpen.

Lørdag skal utenriksministrene i gruppa Venner av Syria møtes i Qatar for å finne ut om de skal gi våpenhjelp til opprørerne. I den siste tida har regjeringsstyrkenes hatt framgang i konflikten i landet.

Det er utenriksministrene fra Storbritannia, Frankrike, USA, Tyskland, Italia, Jordan, Saudi-Arabia, Qatar, De forente arabiske emirater, Tyrkia og Egypt som skal være med på møtet.

Storbritannia, Frankrike og USA går nå inn for å sende våpen. USA vil bare forplikte seg til håndvåpen. Alle vestlige land er bekymret for at våpen skal falle i hendene på ekstremistiske krefter.

LES OGSÅ HER: – Sender våpen til Syria

Ministrene skal blant annet drøfte hva de skal gjøre med opprørernes i konflikten. Lederen Salim Idriss fortalte om dem på et møte i gruppa i Ankara i forrige uke. Det sier en fransk diplomat, ifølge NTB.

Opprørerne ønsker seg våpen til kampen mot regjeringsstyrkene. Så langt har de fått ikke-militært utstyr, som blant annet utstyr til kommunikasjon.

På møtet på lørdag skal ministrene også snakke om å arrangere en fredskonferanse i Genève mellom regjeringen til Syrias president Bashar al-Assad og opprørerne. Det har USA og Russland foreslått.

LES OGSÅ HER: Tror det er brukt kjemiske våpen i Syria

For noen dager siden støttet G8-toppmøtet i Nord-Irland arbeidet om å arrangere en fredskonferanse så snart som mulig.

G8-lederne ble også enig om å arbeide for en overgangsregjering i Syria. De vil at den nye regjeringen skal også ha medlemmer av Assads regime som bytter side.