Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ha lover mot overvåking

Thorbjørn Jagland mener at vi må lage internasjonale lover for å beskytte folk mot utenlandsk etterretning.

Thorbjørn Jagland er generalsekretær i Europarådet. Han mener at vi trenger internasjonale lover for å beskytte folks privatliv mot utenlandsk etterretning, skriver nyhetsbyrået NTB.

USA skal ha lyttet til 33 millioner mobilsamtaler i Norge. Det skrev avisa Dagbladet tirsdag. Overvåkingen skjedde fra desember 2012 til januar i år. Det viser hemmelige papirer fra varsleren Edward Snowden. Det er National Security Agency (NSA) i USA som skal ha lyttet til samtalene. NSA samler inn informasjon om personer de mener er farlige.

LES OGSÅ HER: USA har overvåket norske mobiler

Tirsdag sa Kjell Grandhagen at etterretnings-tjenestener (E-tjenesten) må følge reglene i landet man kommer fra. Det vil si at E-tjenesten ikke trenger å følge reglene i landet de jobber i. Grandhagen er sjef for E-tjenesten i Forsvaret.

E-tjenesten prøver å skaffe informasjon i områder med konflikt. De vil også ha info om terrorisme i utlandet, sier Grandhagen.

– Det betyr at E-tjenester kan overvåke hvem de vil når der skjer i andre land enn sitt eget. Flere land vil ha avtaler med USA for å beskytte sine innbyggere mot overvåking fra det andre landet. Men dette beskytter ikke borgerne mot spionasje fra land de ikke har avtale med, sier Jagland til avisa VG. 

LES OGSÅ HER: Varsler nye lekkasjer fra Snowden

Han mener internasjonale lover må på plass fort. Han sier det fordi teknologien fører til mange nye muligheter for å få tak i informasjon.

Statsminister Erna Solberg sier til avisa Dagbladet at hun ikke vet noe om at USA skal ha lyttet til 33 millioner mobilsamtaler i Norge. Solberg sier samtalene er registrert i Afghanistan, ikke i Norge.

Hun kan ikke si om norsk E-tjeneste bryter loven når de jobber i utlandet.

Dagbladet sier at de kan ha tatt feil, men at dokumentene de fikk er ekte.