Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ha slutt på volden i Syria

Volden i Syria må stanses. Det vedtok verdens-organisasjonen FN sammen torsdag kveld.

FNs hovedforsamling ble torsdag enig om en resolusjon.Det er en type avtale. Flertallet i forsamingen krever at volden i Syria stanses. Og det må skje med en gang, skriver nyhetsbyrået NTB.

FN fordømmer bruken av vold. De krever at regjeringen i Syria må rette seg etter en fredsplan. Den er laget av Den arabiske liga, der flere arabiske land er med.

Det har vært gjort flere forsøk på å lage lignende avtaler. Det var i FNs sikkerhetsråd. Men da stanset Russland og Kina resolusjonen. De to landene stemte også imot forslaget i torsdag. Det ble likevel vedtatt med stort flertall.

Til sammen stemte 137 land for resolusjonen. 12 land stemte imot. 17 land valgte å ikke stemme. Resolusjonen er i hovedsak et symbol på hva de mener. Land må ikke følge vedtak i FNs hovedforsamling.

Men men myndighetene i Syria vil trolig ikke stanse sine angrep på motstandere og opprørere. Flere titalls mennesker skal ha blitt drept i landet torsdag. Det melder syrere som har flyktet. I tillegg ble flere kjente motstandere av regjeringen pågrepet av presidentens soldater.

LES MER HER: Angriper ny by i Syria

Det foregår grusomme ting i Syria. Ban Ki-moon er general-sekretær i FN. Han sier at det nesten helt sikkert er begått forbrytelser mot menneskeheten i Syria.

– Vi ser hvordan granater treffer hele nabolag. Sykehus som brukes til å torturere folk. Barn helt ned i tiårsalderen blir fengslet og misbrukt. Vi ser nesten helt sikkert forbrytelser mot menneskeheten, sa Ban.

LES MER HER: Nye kraftige angrep i Homs

Ban gjentok oppfordringen til Syrias president. Han ba Bashar al-Assad om å stanse volden mot vanlige syrere.

LES MER HER: 25 drept i nye eksplosjoner

Emneord

fn homs syria verden