Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ikke til Sverige

Julian Assange kjemper mot at England utleverer ham til Sverige. Der er han tiltalt for seksuelle overgrep.

Mandag bestemmer en britisk domstol om Julian Assange blir utlevert til Sverige. Han er mistenkt for å ha voldtatt to svenske kvinner. Assange er kjent for å ha startet nettstedet WikiLeaks. Der lekkes hemmelige dokumenter fra myndigheter i flere land i verden.

I september gikk kvinnene til politiet. Den ene sa at Assange hadde voldtatt henne. Den andre skal ha sagt at Assange forsøkte å voldta henne. 21. august 2010 siktet svensk politi Assange for voldtekt.

LES MER HER: Assange er pågrepet

I Sverige er Assange tiltalt for seksuelle overgrep mot to som jobbet frivillig for WikiLeaks. Han skal blant annet ha hatt sex med den ene kvinnen uten kondom mens hun sov. Ifølge svensk politi er det voldtekt. Det blir straffet med fire års fengsel.

Julian Assange har fått støtte fra mange. Det er til tross for de alvorlige anklagene. Stortings-representant Snorre Valen nominerte ham til Nobels fredspris i forrige uke.

LES MER HER: Vil gi fredsprisen til WikiLeaks

Assange frykter ikke bare disse tiltalene. Han frykter også at en utlevering til Sverige gjør at han blir utlevert til USA.

Forsvars-advokatene tror at han vil bli fengslet på Guantanamo-basen på Cuba. Den er kjent som et tøft fengsel for terrorister.

– Dersom Assange blir utlevert til USA, kan han få døds-straff, skriver forsvarerne hans i dokumenter lagt ut på internett. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Assange har lekket titusener av dokumenter på nettstedet WikiLeaks. De er skrevet av amerikanske diplomater rundt om i verden. Det har gjort amerikanske myndigheter veldig sinte, skriver nettavisa VG Nett.

WikiLeaks-grunnleggeren sitter i husarrest i Storbritannia. Retts-møtet i London skjer mandag og tirsdag.