Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil kjempe mot barne-arbeid

Millioner av barn utnyttes som billig arbeidskraft. Søndag er den internasjonale dagen mot barne-arbeid.

200 millioner barn må jobbe isteden for å leke eller gå på skole. Det gjelder barn i alderen fem år til 14 år, ifølge FNs barnefond UNICEF. Tre firedeler av barna jobber med jordbruk. Mange av dem jobber 16 timer i døgnet.

– Det er ikke nok å forby barne-arbeid, sier Rudi Tarnenden til nyhetsbyrået DPA. Han er talsmann for UNICEF.

– Et forbud vil ikke fjerne årsakene til at barnearbeid fins, fastslår han. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Han mener at et forbud vil gjøre at barne-arbeidet skjer i det skjulte. Dermed kan barna få det verre. UNICEF kjemper mot barne-arbeid på mange måter.

– Vi slåss mot de verste måtene for utnyttelse av barn. Det er for eksempel salg av sex eller handel med barn under 18 år, sier han.

– Vi kjemper også mot mer vanlig bruk av barn i jobb. Det handler om barn som blir utnyttet grovt. Vi jobber også for at disse barna skal få rett til utdanning, sier Rudi Tarnenden.

UNICEF mener samtidig at ikke alt arbeid er skadelig for barn.

– Mange barn vil selv gjerne være med og hjelpe til. De hjelper ute på åkeren eller i bedriften til familien. De kan også lære mye av en slik innsats, sier talsmannen.

Verdens- organisasjonen FN har egne regler for barns rettigheter. I denne konvensjonen står det at barn har krav på beskyttelse mot å bli utnyttet økonomi sk. Så godt som alle land i verden støtter denne konvensjonen.

Men barne-arbeid er et stort problem. Det vil ta lang tid å bli kvitt barne-arbeid. Det vil også koste mye. Det gjelder ikke minst i Afrika. Der er mange barn er nødt til å jobbe. Årsaken er at foreldrene deres er døde av hiv eller aids.