Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil kjempe mot Obamas plan for innvandring

President Obama vil la ulovlige innvandrere få bli i USA. Motstanderne sier de vil kjempe mot planen.

Torsdag kveld snakket president Barack Obama om sin nye plan for innvandring i USA. Det er antagelig 11 millioner ulovlige innvandrere i USA. Obama vil la 5 millioner av disse bli.

– I dag har vi et dårlig system. Og alle vet det. Det har vært slik i flere tiår, og ingen har gjort noe med det, sier Obama, ifølge CNN.com.

LES MER HER: Republikanerne feirer valget

Obama vil endre hvordan USA behandler ulovlige innvandrere. Han vil jobbe hardere for å ta de som er kriminelle. Men ærlige ulovlige innvandrere skal ikke kastes ut like lett lenger.

– Ikke familier. Ikke en alenemor som jobber hardt for å ta vare på barna sine, sier Obama.

Endringen gir mulighet til å søke om midlertidig opphold i tre år. De som får bli, må ha bodd i USA i minst fem år. De må i tillegg ha barn som er amerikanske statsborgere. Eller barna må ha fått varig oppholdstillatelse.

De kan heller ikke være dømt for forbrytelser. De må gjennom en sjekk først. De må betale skatt. Og de må betale en avgift på drøye 3.000 kroner for å søke. De vil ikke få rettigheter til støtte og helsehjelp fra staten.

LES MER HER: Kan ta makt fra Obama

Men Obama får kritikk for planen.

– Det er ikke slik demokratiet vårt fungerer. Presidenten har tidligere sagt at han ikke er en konge eller keiser. Men han opptrer virkelig som en, sier John Boehner, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Boehner tilhører partiet Republikanerne. De er motstanderne til president Obama. Han tilhører partiet Demokratene.

USAs kongress har ikke klart å bli enige om endringer for innvandrere. Derfor velger Obama å bruke makten som president. Han sier han har full rett til å gjøre dette. Men han ber Republikanerne om å vedta lovene i Kongressen.