Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vil koste 1.000 milliarder kroner

Ødeleggelsene etter jordskjelvet i Japan kan koste 1.000 milliarder kroner. Det mener en økonom.

Tallet er basert på det vi om skadene så langt. Det sier Hiromichi Shirakawa. Han er sjeføkonom i den sveitsiske banken Credit Suisse.

LES MER HER: Minst 10.000 døde etter naturkatastrofe

Han sier også at katastrofen vil koste mindre enn jordskjelv-katastrofen i byen Kobe i 1995. Det var et skjelv som kostet det japanske samfunnet rundt 2.700 milliarder kroner. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Grunnen til at fredagens skjelv kommer til å koste mindre, er at færre offentlige bygninger er ødelagt. Det er også færre industribygg og motorveier nord-øst i Japan enn det var i Kobe.

Den japanske sentralbanken vil pumpe masse penger inn i markedene mandag. Hensikten er å gjøre økonomien stabil etter naturkatastrofen.

LES MER HER: Atom-kraftverk har problemer

Sentralbanken sa søndag at den vil gjøre alt den kan for å sikre balansen på børsene. Disse kommer til å fungere som normalt mandag.

Børsene er markeds-plasser hvor folk kjøper og selger aksjer. En aksje er en del av en bedrift som kan kjøpes og selges. Den som eier en aksje, eier en del av bedriften. Ved store katastrofer som jordskjelv, synker ofte verdien på aksjer. Det gjør at folk får mindre penger for aksjene sine.

En rekke av Japans største bedrifter sier at de kommer til å slutte å jobbe. Flere av landets viktigste havner er ødelagt.

Japanske myndigheter holdt søndag et krisemøte. Hensikten var å vurdere de økonomiske konsekvensene av katastrofen.