Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil la folk flykte fra Aleppo

Flyangrepene fra lufta er stanset. Slik skal folk kunne rømme fra Øst-Aleppo. Men fortsatt skytes det.

Ønskene til folk i Aleppo i Syria er blitt hørt. Torsdag bestemte Russland at det blir pause i bombingen i landet. Russiske fly hjelper syriske soldater mot opprørere. Samtidig fortsetter syriske soldater kampene i gatene.

Vanlige folk er fanget i byen. De kommer seg ikke ut. Skadde får ikke hjelp. Det er slutt på maten. Forholdene er elendige for dem som fortsatt bor i Øst-Aleppo. Derfor forsøker noen likevel å flykte.

Minst 18 mennesker ble drept i syriske angrep torsdag og fredag. Det skjedde til tross for at Russland ville gi folk muligheten til å flykte.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP var i byen. Han hørte skytingen gjennom hele natten.

– Det var kraftig beskytning og harde kamper. Det gjaldt i flere av de okkuperte områdene, sier Rami Abdulrahman. Han leder en gruppe som jobber for syrernes rettigheter (SOHR).

Det var den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov som lovet en pause. Fredag formiddag sa den russiske hæren at over 8.000 mennesker hadde flyktet. Det skal ha vært 3.000 barn blant flyktningene. 14 opprørere hadde overgitt seg, ifølge den russiske hæren.

Men verdens-organisasjonen FN er bekymret. Hundrevis av sivile syriske menn skal ha forsvunnet mens de flyktet fra Øst-Aleppo.

– Det er veldig vanskelig å vite hva som er rett i en vanskelig og krevende situasjon. Men mange er bekymret. Flere hundre menn rømte til områder der myndighetene har kontroll. Mennene er borte, sier Rupert Colville. Han er talsmann for FNs menneskerettskontor.

Opprørernes del i Øst-Aleppo blir stadig mindre. Soldater fra myndighetene i Syria tar over bydel etter bydel. Syriske styrker har tatt tilbake 85 prosent av det østlige Aleppo. Opprørene har hatt kontroll der siden sommeren 2012.