Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil øke innsatsen mot terror

En mann i Canada skjøt og drepte en soldat i hovedstaden Ottawa. Så skjøt han inne i parlamentet. – Canada vil øke innsatsen mot terror, sier statsminister Stephen Harper.

En mann med våpen skjøt onsdag en soldat i Ottawa i Canada. Mannen skjøt mot minnesmerket National War Memorial. Den 24 år gamle soldaten Nathan Cirillo ble drept av skuddene. Mannen med våpen tok seg etterpå inn i Canadas nasjonalforsamling. Der skjøt han 32 skudd, før sikkerhetsfolk skjøt og drepte ham. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mannen som etterforskes for drapet skal være Michael Zehaf-Bebeau. 32-åringen hadde nylig konvertert til islam. Konvertere vil si å skifte religion, eller å bli religiøs hvis en person har vært uten tro. Den kanadiske kanalen CBC News Ottawa sa sent onsdag at mannen var Zehaf-Bebeau. Det har kanalen fått en uavhengig bekreftelse på.

Politiet har ennå ikke bekreftet at det var Zehaf-Bebeau som ble skutt og drept.

Canadas statsminister Stephen Harper var inne i parlamentet da skytingen begynte. Han sier Canada vil øke innsatsen mot terror.

– Vi lar oss ikke skremme. Canada vil aldri la seg skremme, sa Harper natt til torsdag. Det er ifølge nettavisa vg.no.

Zehaf-Bebeau var kjent av politiet. Politiet hadde tatt passet hans. Det var fordi de fryktet at han kunne utføre kriminalitet i utlandet. Det skriver avisen The Globe and Mail.

Tirsdag kjørte en mann ned to kanadiske soldater. Det skjedde i byen Montreal. En av dem ble drept. Mannen som kjørte bilen skal ha vært en militant islamist. Han ble skutt og drept av politiet da politiet jaktet ham.

Onsdag sendte Canada jagerfly til Kuwait. Det var for å kjempe mot terrorgruppa Den islamske staten (IS). IS har tidligere nevnt at det kan skje terror mot Canada. Det er ennå ikke sikkert om de to terror-aksjonene i Canada har direkte sammenheng med IS.