Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil satse på miljø

USAs president Barack Obama skal fjerne støtte til olje-utvinning og satse mer på miljøvennlig energi.

Det fortalte han i en tale til folket natt til onsdag.
– I stedet for å gi penger til gårsdagens energi, så la oss heller investere i morgendagens, sa Barack Obama i talen.
Han sa at han vil be Kongressen om å fjerne flere milliarder dollar støtte til utvinning av olje.

I tillegg kom han med et nytt mål for den amerikanske energisektoren: Innen 2035 bør miljøvennlige energikilder lage 80 prosent av strømmen i USA.
Han nevnte både fornybare energikilder, naturgass og kullkraft som eksempler på grønn energi. Men da må utslippet fra kullkraftverket lagres.
– For å nå dette målet, trenger vi alt sammen. Jeg ber Demokrater og Republikanere om å jobbe sammen for å få dette til å skje, sa Obama, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Han snakket mye om samarbeid på tvers av partigrensene. Det er nødvendig for å bedre økonomien i USA.
– Enten beveger vi oss framover i fellesskap, eller så beveger vi oss ikke i det hele tatt. Utfordringene vi står overfor, er større enn parti og politikk, sa Obama.
Han minnet om at Republikanerne gjorde det godt i valget til Kngressen i fjor høst.
– Det amerikanske folket har bestemt at den politiske styringen er et ansvar som partiene deler.

– Vi vet hva som må til for å være med i konkurranse om jobber og industri. Vi må utvikle oss, utdanne oss mer og bygge opp mer enn resten av verden. Vi må gjøre USA til det beste stedet å holde på med business, sa Obama, ifølge det amerikanske nettstedet CNN.

Presidenten ble avbrutt av applaus en rekke ganger. Dette er det tradisjon for. Det skjer bare når han holder sin tale om rikets tilstand i kongress-bygningen i Washington.

I tillegg til de folkevalgte var det flere spesielt inviterte gjester til stede, Blant dem var familien til en ni år gammel jente. Hun ble drept i angrepet mot kongress-representanten Gabrielle Giffords tidlig i

Obama advarte om at det må gjøres store valg i amerikansk politikk. Og det får konsekvenser. Valgene som tas nå, vil avgjøre om nye arbeidsplasser og næringer blir skapt i USA eller andre deler av verden.

Presidenten vil forsøke å hindre at utgiftene i USA øker. Han vil også kutte i skattene som næringslivet må betale. Obama varslet også at vil gjøre helsereformen bedre. Han holder dessuten på planen om å ta ut 100.000 amerikanske soldater fra Afghanistan. Det skal skje om et halvt år.