Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil sparke skyldig

Barack Obama vil vite hvem som har skyld i olje-katastrofen i Mexico-golfen. – Han fortjener et spark i baken.

Det sa USAs president  Barack Obama i et intervju.

– Jeg sitter ikke og snakker med eksperter. Jeg er ikke på seminar. Vi snakker med disse menneskene fordi de kan ha det beste svaret. Slik at jeg vet hvem jeg skal gi et spark i baken, sier Obama i et intervju med NBC News.

Det er olje-selskapet BP som eier olje-brønnen i Mexico-golfen. Den lekker etter en eksplosjon på BPs olje-plattform. Eksplosjonen skjedde 20. april. Hver dag lekker det tusenvis av liter olje fra brønnen ut i havet. Oljen har trengt inn i sårbare naturområder i USA. Fiskere i området kan ikke jobbe. Olje-lekkasjen har fått store konsekvenser.

President Obama mener at BP må betale gode erstatninger. Pengene skal gå til dem som merker utslippet best. Selskapet kan ikke gi penger de tjener til eierne før det.

– Vi må være sikre på at hver eneste person som er blitt rammet får en skikkelig kompensasjon, sier Obama i NBC-intervjuet. Det ble sendt tirsdag morgen.

– Jeg vil ikke se at BP bare slenger småpenger til dem som har en svært tøff periode, la han til.

Obama har besøkt de rammede områdene rundt Mexico-golfen tre ganger. Mange kritiserer Obama for ikke å ha reagert raskt nok.

BP får merke presset fra politikerne. BP ønsker å betale 10,5 milliarder dollar i utbytte til eierne sine. Men to amerikanske senatorerer sier at de må vente til de vet hva olje-utslippet koster.

Olje-selskapet BP gjør fremskritt i Mexico-golfen. De klarer å samle opp mer olje enn før. Olje-selskapet sier at de samler opp over 15.000 fat olje i døgnet.

Det er mellom 12.000 fat og 19.000 fat olje som lekker ut fra brønnen hver dag. Oljen har forårsaket den verste naturkatastrofen i USAs historie.

BP leter nå etter nye metoder for å samle opp olje. Metodene må også fungere i en orkan. Årsaken er at det kan bli storm i området. BP jobber med å bygge en ny brønn inni den som lekker. Da kan de stanse utslippet og hente ut oljen. Men denne brønnen er ikke ferdig før i august.

BP har også forsøkt mange andre metoder for å stanse olje-utslippet. Men alle har mislyktes.