Verden

Vil stoppe folk fra å dele nyheter på Facebook

Mange deler nyheter på Facebook. Og mange finner nyhetene de vil lese der. Det er det slutt på i Australia.

Det er blitt umulig å dele nyheter på Facebook i Australia. Det er Facebook som har sperret for det. Sperringen skjer etter at det er foreslått en ny lov i landet. Den vil tvinge Facebook til å betale medier for nyheter som blir delt på siden. Årsaken er at Facebook tjener penger på at folk er aktive på siden.

Det er umulig for folk i Australia å dele linker til saker i nettaviser. De blir også nektet å besøke sidene ulike medier og aviser har på Facebook.

Men det er flere som blir rammet av forbudet. Det er også et problem for flere nødtjenester i landet. De sier også at de har problemer med sine sider. Flere har sendt sinte meldinger til Facebook om å ordne opp. Selskapet lover at det skal bli rettet opp fort. De sier at offisielle sider fra myndigheter ikke skal bli rammet av endringen.

Flere veldedige organisasjoner blir også rammet. Det samme har sider til urfolks-samfunn, men også Facebooks egen kontaktside. Human Rights Watch sier det er en «urovekkende og farlig utvikling».

– Facebook har laget begrensninger som er alvorlige. De driver med sensur av informasjons-flyten til folk i Australia, sier Elaine Pearson. Hun er leder for HRW i landet.

Regjeringen i Australia er også sinte som følge av tiltaket til Facebook. De sier nettsiden er for «hardhendt».

– Facebook tok feil. Det de gjør er unødvendig. De var hardhendte og de vil skade sitt eget rykte her i Australia, sier Josh Frydenberg. Han er finansminister i landet.

Regjeringen er enig med flere grupper i media som advarer om følgene. De frykter at fraværet av vanlige aviser og medier vil føre til at sider som sprer feil og løgner får for mye å si. Disse blir ikke rammet av forbudet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tim Berners-Lee blir av noen kalt mannen som fant opp internett. Han er redd forslaget til loven kan gjøre det umulig å bruke internett slik det er i dag.

Flere store selskaper på internett har jobbet hardt mot lovforslaget. Australia er det første landet i verden som har laget et slik forslag. Frykten er at flere land vil gjøre som Australia. Selskapene frykter at det vil føre til at de kommer til å tjene mindre penger.

– Lovforslaget misforstår helt. Det forstår ikke forholdet mellom vår side og medier som bruker den til å dele nyhetene sine, sier William Easton. Han er sjef for Facebook i Australia og New Zealand.

Google har valgt å løse problemet på en annen måte. De har laget avtaler med flere medier de siste dagene. Folk forventer også at myndighetene skal jobbe for å få til en avtale.

Men partene er heller ikke enige om hva de skal betale for. Google sier loven vil tvinge dem til å betale hver gang noen trykker på en lenke. Det kan true måten de tjener pengene sine, sier de. De mener det er umulig å forutse hva det vil koste dem. Det er fordi det er vanskelig å forutse hvilke sider som kommer opp når folk søker etter innhold på internett.

Mediehuset The Guardian er uenig med Google og Facebook. De sier det aldri har handlet om å betale for lenker folk finner ved å søke.

– Det handler ikke om å betale for lenker eller korte klipp. Det handler om å betale for hele gevinsten Google får. De stjeler ikke innhold vi lager. Men jeg mener de bruker sin makt i markedet. De fremhever seg selv på vår bekostning, og det er ikke riktig, sier Dan Stinton. Han er sjef for The Guardian i Australia og New Zealand.

Frydenberg sier torsdag at han har hatt en god prat med Mark Zuckerberg. Han er sjef for Facebook. Praten skal ha vært «konstruktiv».

Hver gang det blir brukt 100 dollar på reklame på internett i Australia, ender 53 dollar hos Google. Facebook tjener 28 av dem. Resten blir delt på alle de andre. Tanken er at medier som jobber med journalistikk mister penger til Facebook og Google. Det mener konkurranse-myndighetene i Australia.

Slik er det også i flere deler av veerden. Det blir stadig mer press på de tjener på at folk deler nyheter. Kravet om å dele inntektene med de som lager nyhetene får stadig mer støtte.

Siste utgave

På forsiden nå