Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil tilbake i politikken

Aung San Suu Kyis parti vil være med i politikken igjen. De har kjempet mot militæret i Burma i mange år.

Aung San Suu Kyi vant Nobels fredspris i 1999. Det var for mange år med kamp for demokrati i Burma. Suu Kyi ble sperret inne i huset sitt av det militæret i landet flere ganger. I 2010 slapp hun fri. Det er fortsatt militær-juntaen som har makten i Burma.

Nå vil hennes politiske parti forsøke å gjøre noe med situasjonen i landet igjen. De kaller seg Nasjonalligaen for demokrati (NLD). Partiet er enige om å komme tilbake til politikken. Det sier en talsmann.

Det har vært et møte med hundre av de eldste medlemmene i partiet.
– Alle delstatene og regionene er enige. Vi må høre fra to grupper til. Det gjelder medlemmene i ungdoms- komiteen og kvinnekomiteen. Etter det skal vi fortelle det til alle, sier talsmann Kyi Toe i NLD.
Suu Kyi lot seg intervjue av den britiske TV-kanalen BBC torsdag. Hun sa at hun trodde at de fleste i partiet trolig ønsker at NLD skal være et normalt politisk parti.
NLD nektet å delta i valget i Burma for ett år siden. Da satt Suu Kyi fortsatt i husarrest. NLD kunne ikke godta at medlemmer av partiet som var fengslet, skulle sendes ut av landet.
Fredspris-vinneren mener situasjonen ser helt annerledes ut nå.
– Vi vil snakke om tiden nå er moden for å ta plass i nasjonal-forsamlingen, sa hun før møtet.

NLDs talsmann Nyen Win har sagt at Suu Kyi trolig vil stille opp ved et tilleggs-valg til nasjonal-forsamlingen. Det er ikke klart når dette valget vil bli holdt. Mer enn mer enn 40 plasser i nasjonal-forsamlingen i Burma er ledig.