Tema

Ville du gitt jakken til Johannes?

5,7 millioner mennesker har sett videoen av en frysende Johannes i Oslo. Hva ville du gjort om du så ham?

KALD: En frysende Johannes ble plassert på et busstopp i Oslo. Veldig mange brydde seg. Det ble filmet. SOS-barnebyer ønsker å fortelle folk hvordan barn i Syria har det.
Publisert Sist oppdatert

SOS-barnebyer ville se om nordmenn bryr seg. Derfor plasserte de skuespilleren Johannes på et busstopp i Oslo uten jakke i kulda. Nesten alle ga ham jakken sin.

Filmen er en del av en aksjonen SOS Mayday i regi av SOS-barnebyer. Aksjonen er for barn i Syria. Organisasjonen håper at engasjementet folk viste for Johannes, også gjelder barn på flukt i Syria. Målet med aksjonen er å hjelpe 2.000 barn i Syria med varme jakker og tepper.

–Vi har i aller høyeste grad nådd målet vårt. Vi har jo bare lyst til at engasjementet skal fortsette. Det er mange som lider i Syria. Og mange barn overalt i verden ellers trenger hjelp, sier Camilla Delbekk til Klar Tale. Hun er kommunikasjonsrådgiver i SOS-barnebyer.

Fredag ettermiddag var det samlet inn over 2 millioner kroner i kampanjen.

– Vi har et katastrofefond som disse midlene blir brukt til. Det går først og fremst til å hjelpe i Syria. Så vil vi ellers bruke pengene ellers der det trengs, sier hun.

11 år gamle Johannes hadde øvd inn en historie. Han sa til folk at han var på skoletur, og at jakken hans var stjålet. Hendelsen på busstoppet ble filmet med skjult kamera.

Nesten alle som gikk forbi, brydde seg. En ung mann låner bort jakka si, og sitter selv i T-skjorte og lue. Ei annen låner bort hettejakken sin. En eldre dame ullskjerfet sitt.

Fredag var videoen sett 5,7 millioner ganger på nettstedet YouTube. Du kan se den her.

- Det er jo helt enormt. Vi er jo helt overveldet over denne responsen. Vi hadde aldri drømt om slikt, sier Delbekk. De er svært takknemlige for all respons og engasjement over hele verden.

Videoen er delt i sosiale medier og i mange utenlandske nettaviser. Men hvorfor er den blitt så populær?

– Årsaken til det, er at har brakt hjem noe som tidligere var vanskelig å forstå. Nå tenker jeg på krigen i Syria, og den konflikten som er seg der. Vi har brakt situasjonen til de barna hjem. Det gjør vi ved å bruke norsk barn i en lignende situasjon. Johannes var en god skuespiller. Men det får folk til å reagere, sier hun.

Delbekk har også snakket med faren til Johannes. Hele familien ble engasjert under innspillingen av videoen. Og de er selv engasjert i SOS-barnebyer med fadderordning.

– Johannes sier at han har vært veldig heldig som har vært med på dette. Han er glad for å hjelpe, sier Delbekk.

SOS-barnebyer har vært i Syria i mange år.

– Vi har to barnebyer og andre programmer der nede. De vil vi bruke for å hjelpe mest mulig, sier hun.

Delbekk håper delingen av videoen vil gjøre at folk fortsetter å engasjere seg.

- Det er det vi ønsker med kampanjen også. Det er noe med å forenkle det litt for folk som ikke har det så nært. Vi håper med det at vi når folk på en litt bedre måte. Vi håper også at folk støtter kampanjen og engasjerer seg mer enn å dele videoen, sier hun.

Les mer om kampanjen på SOS-barnebyers nettsider.