Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ville ikke arrestere president

Sudans president Omar al-Bashir var i Sør-Afrika. Og der kan han bli arrestert. Men myndighetene i landet vil ikke gjøre det. Presidenten fikk reise.

President Omar al-Bashir i Sudan er tiltalt for blant annet folkemord og krigsforbrytelser. Den internasjonale straffedomstolen har tiltalt ham. Sør-Afrika er et av de landene som kunne arrestere ham.

Nylig var presidenten på besøk i Sør-Afrika for å være med på et toppmøte i Den afrikanske union. Justisdepartementet i landet ville ikke arrestere ham og gi ham til straffedomstolen, skriver nyhetsbyrået NTB.

Mandag ettermiddag ble det opplyst at presidenten hadde reist fra landet i fly. Det sa myndighetene i Sudan.

En gruppe som jobber med menneskeretter ville at han skulle bli arrestert. Og Sør-Afrikas høyesterett sa at Bashir ikke fikk reise ut av landet før domstolen bestemte hva som skulle skje. Det er ennå ikke kjent når presidenten reiste.

Omar al-Bashir fikk makten ved et statskupp i Sudan i 1989. Han er tiltalt for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Det var under angrep på sivile i Darfur-konflikten. Verdens-organisasjonen FN sier konflikten drepte over 300.000 mennesker. 2,5 millioner mennesker ble drevet på flukt.