Verden

Vinner han valget i Djibouti denne gangen også?

Djibouti er et lite, men viktig land i Afrika. Fredag skal det være valg av president i landet. Det blir viktig for mange av verdens største land.

Folk i Djibouti skal velge president fredag. Mye tyder på at Ismail Omar Guelleh skal vinne for femte gang.

Guelleh har vært president i landet de siste 22 årene. I år er det bare en annen kandidat til valget. Det er den ferske politikeren Zakaria Ismail Farah. De mer kjente partiene boikotter valget.

Farah er en 56 år gammel forretningsmann. Han har tjent godt på import av vaskemidler. Men få tror han vil vinne valget mot Guelleh. Den 73 år gamle presidenten er stor favoritt til å vinne sin femte periode i vervet. Men det blir i så fall siste periode for ham. Grunnloven i landet sier at ingen kan stille til valg som president hvis de er over 75 år.

Djibouti er det minste landet i Afrika. Det er rundt samme størrelse som Viken fylke her i Norge. Men det er på et viktig sted i Afrika. Det ligger ved Bab al-Mandeb-stredet. Mange skip må gjennom der for å komme til Rødehavet, som fører til og fra Suez-kanalen. 65 prosent av all olje i verden blir fraktet gjennom den.

Guelleh har brukt plasseringen til å lage avtaler. Både USA og Kina har laget marinebaser i landet.

USA har også en viktig drone-base i Djibouti. Den blir brukt i kampen mot al-Shabaab i Somalia. Det er en islamistisk terror-gruppe.

Jemen er på den andre siden av det smale stredet. Landet er preget av langvarig krig. Der har USA gjort flere angrep med droner mot mål USA mener er al-Qaida.

Kina bygget sin første marinebase i et annet land enn Kina i 2017. Den er i Djibouti. Landet er også viktig for Kina.

En stor andel av varer som blir eksportert fra Kina til Den europeiske union (EU) må også gjennom Bab al-Mandeb-stredet. Derfor har Kina investert mye penger på havner og annen infrastruktur i Djibouti. De har blant annet betalt for en jernbane til Etiopia.

– Tidligere var det mange allianser. Nå er de helt avhengige av Kina, sier Sonia Le Gouriellec. Hun er en statsviter fra Frankrike. Hun har skrevet en bok om landet.

Flere andre land har også militære baser i Djibouti. Japan, Italia og Saudi-Arabia har baser i landet. Det har også Frankrike. Det er landet som styrte Djibouti som en koloni fram til 1977.

Guelleh har hat mye fokus på å få samarbeid med mange andre land de siste tjue årene. I samme periode har han begrenset pressefriheten i landet, og sine de som er uenige med måten han styrer.

I 2020 var det flere og store protester. Responsen var brutal, med mye hard maktbruk fra politiet. I valgkampen i år har det også vært protester fra de som ønsker at Guelleh skal slutte som president.

– Regimet har blitt strengere siden 1999. Litt etter litt. Når de har åpnet mer for verden, har de stengt mer igjen hjemme, sier Le Gouriellec.

Det bor litt under én million innbyggere i Djibouti. Det er femte minst i Afrika. Dermed er det mye når det blir oppdaget rundt 200 nye smittede med korona hver dag. Landet er preget av pandemien. I fjor krympet økonomien med en prosent. Verdens pengefond (IMF) sier de tror den vil vokse med sju prosent i 2021.

Landet har høyt bruttnasjonal-produkt per innbygger til å være i Afrika. Det skulle tilsi at det er et relativt rikt land. Men hver femte innbygger lever i fattigdom. 26 prosent har ingen jobb, ifølge Verdensbanken.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå