Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Visste om angrep

Journalist Carsten Thomassen var en av åtte som ble drept et terror-angrep mot Serena Hotel i Afghanistan. Angreps-planene var kjent tre måneder før.

Det var planlagt et angrep mot hotellet i Kabul i Afghanistan. Det visste folk som jobber med etteretning, ifølge kanalen NRK.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre og norske pressefolk bodde på Serena hotel i januar 2008. Åtte mennesker ble drept i angrepet på hotellet 14 januar 2008. En av dem var den norske journalisten Carsten Thomassen.

NRK Brennpunkt har lest 15.000 hemmelige dokumenter med etterretnings-informasjon om krigen i Afghanistan. Dokumentene kommer fra nettstedet WikiLeaks. NRK har funnet 12 tilfeller hvor etterretning har fått informasjon om planer om et terror-angrep mot hotellet. Planene var svært likt det som ble gjort mot Serena Hotel. Informasjonen er fra kun tre måneder før angrepet skjedde.

Kristian Berg Harpviken er direktør ved fredsforsknings-instituttet PRIO. Han mener det er sjokkerende at det finnes slik informasjon.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre at det ikke endrer måten han ser på saken på.
– Det går en støkk i alle når man leser det. Men de som hadde ansvar for å vurdere sikkerheten der, hadde tilgang til dette dokumentet. Det forholder jeg meg til. De måtte ta valg og vurderinger i en flom og flora av trussel-vurderinger, sier Støre til NRK.

TV 2-journalisten Fredrik Græsvik var på hotellet da angrepet skjedde. Han forsøkte å redde livet til Thomassen.
Han mener at opplysningene kunne reddet liv dersom de hadde visst om det.

– Rapportene er svært konkrete. Dersom vi hadde visst dette på forhånd, kunne de hatt noe å si for forståelsen vår av hendelsen da det skjedde, sier Græsvik til avisa VG Nett.

Stortinget skal ha fått vite om truslene i en lukket forklaring fra departementene. Men flere politikere sier at de ikke har visst om dette.

Per-Kristian Foss sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Han sier at de ikke fikk vite om den konkrete trusselen mot Serena. Han har også sjekket møte-referater for å sjekke dette. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det har heller ikke stått noe om truslene i rapporter som er laget etter angrepet.