Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Voldelig valg i Kongo

Det var vold og uro flere steder i Kongo under valget mandag. Flere mennesker er drept.

Mandag skulle folket i Kongo stemme. Men de ble møtt med vold flere steder. I byen Lubumbashi ble tre menn drept av sikkerhets-styrker. Mennene hadde angrepet et valg-lokale.

– Tre menn ble drept. Sju personer ble arrestert. Fem personer overga seg etter å ha blitt omringet av hæren, sier Moise Katumbi ifølge nyhetsbyrået NTB. Katumbi er guvernør i provinsen Katanga.

I et annet angrep i Lubumbashi ble tre personer drept. Det var to politimenn og en kvinne som hadde kommet for å stemme. Det sier en talsmann for militæret. Han sier også at noen av angriperne ble drept. Men han kan ikke si hvor mange.

LES MER HER: Opprør i fengselet til French og Moland

Etter angrepet så en journalist fra nyhetsbyrået AFP rundt 20 soldater. De sto utenfor et valg-lokale. Det var i bydelen Njanja i Lubumbashi. Soldatene hadde granater og skytevåpen. En som jobber med valget, sier at angriperne kom til valg-lokalet i vanlige klær. De ropte at de hadde kommet for å frigjøre folket. Politi-mennene ble skutt da de forsøkte gripe inn. Folk skal ha flyktet i panikk under skytingen.

Biler som fraktet stemme-sedler skal også ha blitt angrepet. To biler ble natt til mandag satt i brann, ifølge journalister fra AFP. Angriperne skal ha flyktet da politifolk begynte å skyte på dem. Angriperne ønsker at området Katanga blir et eget land. Derfor vil de ødelegge for valget. Det hevder kilder som ikke vil si navnet sitt.

Velgere har også satt fyr på valg-lokaler flere steder.