Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vulkan-aske stanser fly

Onsdag skjedde det et nytt vulkan-utbrudd på Island. Aske stiger opp i lufta. Det stanser fly i hele Nord-Europa.

Fly kan ikke fly over Vestlandet og nord for Trondheim. Torsdag morgen var det forsatt mulig å fly over Østlandet. Men all flytrafikk i Norge blir stengt klokken 10. Det skriver Oslo lufthavn på sine nettsider.

– Resten av luftrommet over Norge vil bli stengt i løpet av formiddagen. Det vil også føre til problemer med trafikken til og fra Norge, sier Sindre Ånonsen til nyhetsbyrået NTB. Han er presse-sjef i selskapet Avinor. Det er de som har ansvaret for fly-trafikken i Norge.

Det er også fare for at det ikke blir mulig å fly i hele Nord-Europa. Flyene får heller ikke fly fra London.

Det betyr at tusenvis av reisende ikke får reist dit de skulle. Eller de blir veldig forsinket. Men ambulanse-helikoptre får fortsatt lov til å fly. I Norge er det satt inn ekstra tog. Det vil gjøre at noen folk likevel kan få reist dit de skal.

Årsaken til problemene med flytrafikken er et vulkan-utbrudd. Onsdag kom det et nytt utbrudd fra vulkanen ved isbreen Eyjafjallajökull på Island. Det er det andre utbruddet på under en måned.

LES MER HER:Frykter stort utbrudd

Utbruddet sender opp vulkansk aske. Det går 11 kilometer opp i lufta. Vinden sprer asken med seg utover Nord-Europa. Slik aske kan være farlig for fly-motorer. Derfår blir det problemer med fly-trafikken.

Kronprins Haakon er på vei hjem fra Qatar. Han var med på åpningen av aluminiumsverket Qatalum. Norsk Hydro er en av eierne. Kronprinsen befinner seg nå i London. Når han kommer seg til Norge kommer an på været.

Statsminister Jens Stoltenberg har vært på atom-møte i USA. Han står fast i New York.
– Vi håper at Stoltenberg kommer seg på et fly i kveld, sier Arvid Samland. Han er kommunikasjons-rådgiver ved Statsministerens kontor.

800 mennesker på Island er evakuert på grunn av vulkan-utbruddet. Alle veier inn til området er stengt. Smeltevann fra isen skaper stor fare for flom.

LES MER HER: Redd for nytt vulkan-utbrudd

Kristin Krohn Devold er general-sekretær i Den Norske Turistforening (DNT). Hun var på en hytte på island da vulkan-utbruddet kom. Hun var sammen med en gruppe på ti fra DNT og Margit F. Tveiten. Hun er Norges ambassadør på Island.

– Jeg står bare noen kilometer fra stedet der det er utbrudd. Jeg ser hvit røyk stige opp. Innimellom er det gule svovel-skyer. Det er også nesten svart tåke og hagl-skurer, sa Krohn Devold til NTB onsdag.