Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

William og Harry hedret Diana

Prins William og Harry mintes sin mor i hagen hun elsket. I dag (torsdag) er det 20 år siden prinsesse Diana døde.

De to britiske prinsene og Williams kone Kate holdt tett sammen under paraplyene. De spaterte i regnet gjennom Sunken Garden ved Kensington Palace i London i Storbritannia. Det var der Diana, kronprins Charles og de to guttene bodde. Det var mens Diana fortsatt var en del av det britiske kongehuset. I dag (torsdag) er det 20 år siden prinsesse Diana døde.

Hagen er laget til Diana og det er plantet hvite blomster der til minne om henne. Blant dem hvite roser, sverdliljer og kurvplanter. Prinsessen var svært glad i hagen. Hun spurte ofte gartnerne om blomstene de hadde valgt for sesongen.

– Hagen er åpen for alle. Den er et rom for ettertanke der besøkende kan tenke, står det i en melding fra slottet.

I Sunken Garden møtte prinsene og Kate folk fra veldedige organisasjoner som Diana støttet. Blant dem var folk fra barnesykehuset London Great Ormond Street Hospital. Det var også folk fra det nasjonale aids-fondet, Leprosy Mission. Også nettverket for ofre for landminer og den engelske nasjonal-balletten var til stede.

Både William og Harry har lovet å fortsette det veldedige arbeidet moren var så opptatt av.

Etterpå la de ned blomster foran Kensington Palace og hilste på folk som hadde møtt opp. De hadde ventet i regnet i timer for å få sjansen til å minnes Diana sammen med hennes to sønner.

Blomster, lys, flagg, fotografier og ting er lagt ned ved og hengt opp på portene til Kensington Palace. De er til minne om Diana.

46 år gamle Maria Scott var én av dem som ventet på prinsene utenfor.

– Jeg blir fortsatt opprørt. Jeg klarer ikke engang å se begravelsen. Da kommer alt tilbake til meg. Følelsene har ikke blitt svakere med årene. Hun er for viktig til å glemmes.

– Hun brydde seg om folk. Hun var veldig spesiell. Sønnene hennes fortsetter arbeidet hennes. De er akkurat som henne, sa Lena Pettersson fra Sverige.

Ingen offentlige arrangementer er planlagt på selve 20-årsdagen for dødsfallet torsdag.

Diana ble skilt fra Charles i 1996. Natten til 31. august 1997 døde hun i en bilulykke. Det skjedde i en veitunnel i Paris i Frankrike. Paparazzi-fotografer fulgte etter bilen hun satt i. Den krasjet inn i en betongstolpe i Alma-tunnelen. Da kjørte den i over 100 kilometer i timen.

Diana, kjæresten hennes, Dodi Fayed, og sjåføren Henri Paul døde. Livvakten hennes Trevor Rees-Jones ble skadd.