Norge

Kjenner du til rettighetene du har på jobb?

Rettighetene vi har på jobb, er blitt kjempet frem gjennom mange år.

1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag. Mange har jobbet hardt for at vi skal ha det bra på jobb. Dagen blir fortsatt markert. I dag har folk det bedre i arbeidslivet etter alle kampene. Vi tjener mer penger og jobber kortere dager. Dette er historien om 1. mai.

Kjenner du til rettighetene vi har på arbeidsplasser i Norge? Dette er noen av rettighetene vi har:

Skriftlig arbeidskontrakt

Du har krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Denne skal undertegnes av deg og arbeidsgiver. Kontrakten skal inneholde hvor du skal arbeide. Det skal stå hva du skal arbeide med og når du skal starte. Kontrakten skal si hvor lenge du skal jobbe. Den skal si om det finnes en tariffavtale. Kontrakten skal også inneholde daglig og ukentlig arbeidstid. Det skal vise hva slags lønn du har.

Opplæring

Du har krav på opplæring i den jobben du blir satt til. Opplæringen skal være i arbeidstiden. Du skal få lønn for opplæring.

Lønnsslipp

Du har krav på å få en lønnsslipp. Den skal vise hvordan lønnen din er regnet ut. Lønnsslippen er din kvittering for at du er trukket i skatt.

Pauser

Jobber du mer enn fem og en halv time per dag, har du krav på pauser. Jobber du åtte timer? Da skal du minst ha en halv times pause i løpet av dagen.

Overtid

Jobber du mer enn 40 timer i uken, har du krav på betaling for overtid. Tillegget skal være minst 40 prosent. Ingen kan bestemme at du skal jobbe overtid eller på natten, hvis du er under 18 år.

Feriepenger

Du har krav på feriepenger uansett hvor mye du har tjent. Feriepengene skal komme i tillegg til lønnen.

Oppsigelse

Blir du sagt opp fra jobben, skal du ha skriftlig oppsigelse. Den skal gi deg en grunn til hvorfor du mistet jobben. Hvis du slutter i jobben selv, må du gjøre dette skriftlig. Tiden for oppsigelse er minst én måned.

Sluttattest

Du har krav på en skriftlig sluttattest. Denne skal beskrive hva du har gjort og hvor lenge du har arbeidet. En sluttattest er viktig neste gang du søker jobb.

Det skriver organisasjonen Parat på sine sider.

Siste utgave

På forsiden nå