Kultur

Filmene som kan vinne Oscar

Filmen «La La Land» er favoritt. Den må likevel kjempe mot andre gode filmer. Les om dem her.

Oscar-prisene deles ut i USA natt til mandag. Gode filmer fra 2016 skal hedres. Én av de gjeveste prisene er prisen for beste film. Ni filmer er med og kjemper.

«Arrival», science fiction. Flere mystiske fartøyer har landet rundt om på jorda. De kommer fra verdensrommet. Noen vesener prøver å si noe, men ingen forstår dem. Myndighetene trenger hjelp fra en ekspert på språk. Louise Banks får jobben. Filmen har fått mye skryt fra kritikere i Norge.

«Fences», drama. Troy Maxson var baseballspiller. Men nå tømmer han søppelet til folk og sliter med å ta vare på familien. Filmen tar oss tilbake til 1950-tallet i Pittsburgh i USA.

«Hacksaw Ridge», drama / krigsfilm. Det er 2. verdenskrig, og soldaten Desmond Doss nekter å bære våpen. Likevel klarer han å bli en av de største krigsheltene til USA. Doss fikk medalje for å ha reddet liv. Filmen handler om livet hans.

«Hell or High Water», drama / krim. Brødrene Toby og Tanner Howard skal rane små banker vest i delstaten Texas. Ranerne velger ut én bank og dens avdelinger. Banken stjal penger fra deres døde mor. Politimannen Marcus er gammel, men han tar jobben med å jakte på brødrene. Filmen har fått fem på terninger fra flere aviser.

«Hidden Figures», drama. Filmen handler om tre kvinner. Historiene deres er ukjente. De jobbet i NASA, etaten som jobber med romfart. Kvinnene gjorde mye av jobbene som NASA fikk oppmerksomhet for.

«La La Land», drama / musikal / komedie. Denne filmen kan vinne 14 Oscar. Sebastian møter Mia på en motorvei i Los Angeles. Han vil jobbe med musikk, hun vil bli skuespiller. Men det er mange som drømmer om dette i byen. Sammen tar de utrolige sjanser.

«Lion», drama. En fem år gammel indisk gutt roter seg bort i Calcutta. Han finner ikke storebroren sin igjen. Etter et liv på gata blir han hentet av et par fra Australia. 25 år senere drar han til India. Han leter etter familien sin.

«Manchester by the Sea», drama. Broren til Joe Chandler dør brått. Joe drar tilbake til hjembyen Manchester i Massachusetts. Han får vite at han skal ta vare på brorens sønn. Joe tvinges til å ta et oppgjør med fortiden. Filmen har fått femmere og seksere på terningen fra kritikere.

«Moonlight», drama. Kritikerne elsker denne filmen. En ung, svart mann lever i en tøff del av Miami. Han prøver å finne sin plass i verden. Vi følger ham gjennom tre perioder i livet. Han prøver å fortelle at han er homofil.

Kilder: Filmweb, Wikipedia, NTB.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå